Több magyar akadémikus a tagja

Magyar tudósokat választott tagjává az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia

Berend T. Iván történész-közgazdászt, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét és Babai László matematikust, az MTA rendes tagját választotta tagjává az Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia (American Academy of Arts and Sciences).

2015.04.25 00:30MTI

A világ számos kiválóságát, tudományos, művészeti és közéleti gondolkodóját tömörítő szervezetnek velük együtt több magyar akadémikus a tagja.

Mint az MTA honlapján olvasható, az 1780-ban alapított Amerikai Művészeti és Tudományos Akadémia az Egyesült Államok egyik legrangosabb, független közpolitikai tanácsadó központja. Több mint 4600 amerikai és 600 külföldi, tiszteletbeli tagja van, köztük 250 Nobel-díjassal és 60 Pulitzer-díjassal büszkélkedhet. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó, nemzetközileg elismert szakemberek a tudományos és technológiai kutatások, az energia és a globális biztonság, a szociálpolitika és a humán tudományok, a művészetek és az oktatás terén végeznek hiteles és pártatlan tanácsadói tevékenységet a döntéshozók, a tudományos élet, valamint a magánszektor számára.

Idén két újabb magyar akadémikussal bővült a rangos névsor. Berend T. Iván Európa 19-20. századi társadalom- és gazdaságtörténetének nemzetközi hírű kutatója. Több tucat tudományos könyv szerzője, társszerzője. 1973-ban választották az MTA levelező tagjává, majd 1979-ben rendes tagjává. 1985 és 1990 között az MTA elnöki posztját töltötte be. 1990 óta a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) professzora, 1993-2005 között a UCLA Európai és Orosz Tanulmányok Központjának igazgatója volt.

Babai László matematikus kutatási területe a számítástudomány. Számtalan kombinatorikai, algebrai és számítástudományi munka szerzője, társszerzője. A Magyar Tudományos Akadémia 1990-ben választotta tagjai sorába, 1995-ben lett az MTA rendes tagja. 1981-ben Erdős Pállal és Lovász Lászlóval együtt megalapította a Combinatorica című folyóiratot. 1985-ben egyik kezdeményezője volt a Budapest Semesters in Mathematics képzési programnak. Jelenleg a Chicagói Egyetem tanára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.