Járványtalanul

Meggyógyította az ebolával fertőzött majmokat egy új kísérleti készítmény

A kezelést kapó majmok egészségesek lettek a 28 napig tartó kísérletek végén, az a három fertőzött majom, amely pedig nem kapta meg a kísérleti szert, kilenc napon belül elpusztult.

2015.04.23 16:43MTI
Forrás: Wikipedia

Egy új kísérleti készítmény meggyógyította az ebolavírussal fertőzött majmokat, a TKM-Ebola-Guinea nevű szert a vírus Makona törzse ellen fejlesztették ki amerikai kutatók, ez a törzs okozta a Nyugat-Afrikában több mint egy éve tomboló ebolajárványt.

Mind a három kezelést kapó majom egészséges lett a 28 napig tartó kísérletek végén, három fertőzött majom, amely nem kapta meg a kísérleti szert, kilenc napon belül elpusztult - ismertették eredményeiket a Texasi Egyetem kutatói a Nature című tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában.

A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a szert emberen még nem tesztelték, a klinikai próbák még hátravannak.

Thomas Geisbert, a Texasi Egyetem virológusa, a tanulmány egyik szerzője elmondta, ez az első tanulmány, amely megmutatta, hogy létezik védelem az Ebola-Zaire vírus új Makona törzse ellen.

A klinikai próbákat a szerrel az év második felére tervezik a szakemberek.

Geisbert közölte, hogy a Tekmira Pharmaceuticals által kifejlesztett készítményt át lehet alakítani úgy, hogy az ebolavírus bármely törzse ellen hatásos legyen, és legkevesebb nyolc hét alatt elő lehet állítani. A szer úgy működik, hogy blokkol bizonyos géneket, amelyek megállítják a vírust abban, hogy replikálódjon.

A kéthónapos gyártás versenyre kel a ZMapp nevű hasonló kísérleti készítménnyel, amely szintén hatásosnak bizonyult majmoknál az ebolavírus egy másik törzse ellen - olvasható a BBC honlapján.

2014 márciusa óta több mint 10 600 ember halt meg a Nyugat-Afrika öt országában - Libériában, Guineában, Sierra Leonéban, Nigériában és Maliban - fellépett járványban. Az ismert fertőzöttek száma meghaladta a 25 500-at. Az ebolavírus 1976-os azonosítása óta ez a legsúlyosabb járvány a Földön.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.