Innovatív fejlesztések

Kihirdették a Design Terminál városfejlesztési pályázatának győzteseit

Energiatermelő térburkolat, idősek közösségi aktiválását támogató projekt, valamint az akadálymentes városi közlekedést elősegítő program nyerte el a Design Terminál Smart City Lab Budapest elnevezésű, innovatív városfejlesztési ötletek megvalósítására kiírt pályázatát.

2015.04.23 16:21MTI

A Desig Terminál második alkalommal meghirdetett pályázatára csaknem 40 pályamű érkezett "a személyes, kommunikáló város és a városlakók környezetük iránt érzett felelősségének" témájában három kategóriába: a tiszta város, az öreg város és a small data csoportokba - közölte a Design Terminál csütörtökön az MTI-vel.

A tiszta város kategóriában a FUTI csapatának energiatermelő térburkolata lett a nyertes projekt, amely a hulladékenergiaként elvesző erőforrásokat - az emberi lépést, kerékpáros közlekedést, napfényt és éjszakai világítást - használja. Idős város kategóriában győzött a NagyiApp elnevezésű program, amely az idősebb generáció közösségi aktivizálását támogatja.

A zsűri tetszését small data kategóriában az akadálymentes városi közlekedés adatait összegyűjtő ROUTE4U applikáció nyerte el.

A győztes csapatok a nyári időszakban a Design Terminál, valamint több fővárosi közműszolgáltató és egyetem szakmai együttműködésével dolgozzák ki projektjüket, amelyet a Design Hét Budapest rendezvénysorozat keretében októberben mutatnak be a nagyközönségnek.

A jelentkezők a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Vízművek, a Főkert, valamint a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. bevonásával és konzultációs segítségével vehettek részt a pályázaton.

A szakmai zsűri a javaslatok megvalósíthatóságán túl a bírálás során kiemelten fontosnak tartotta a szakmai és szervezeti egységek széleskörű bevonhatóságát, valamint a pályamű nemzetközi környezetbe való átültethetőséget - írták a tájékoztatóban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.