Megkóstolták a szakemberek

Még mindig ízletes a világ legöregebb pezsgője

Megkóstolták és elemzésnek vetették alá szakemberek azokat a 170-es éves pezsgőket, amelyekre egy Finnország partjainál elsüllyedt hajón bukkantak néhány éve. A Veuve Cliqout cég által gyártott nedűt összevetették napjaink hasonló készítményeivel, és igen ízletesnek találták.

2015.04.21 18:41MTI

A francia pezsgővidék híres intézményének, a Reimsi Egyetemnek a professzora, Philippe Jeandet által vezetett kutatócsoport nagyon magas cukorszintet mutatott ki a 170-éves italban, magasabbat, mint a legtöbb mai desszertborban, és megtalálták arzén nyomait is, ami az akkori növényvédelem eszközeire utal.

A 168 üveg pezsgőre a Balti-tengerben mintegy 50 méter mélyen bukkantak 2010 júliusában. Számtalan palack szokatlanul jó állapotban őrződött meg a folyamatosan hideg - 2-4 Celsius-fokos - és sötét, nagy nyomás alatt álló tengermélyen. Néhány palackot 2011-ben eladtak árverésen néhány ezer euróért.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) legújabb számában közzétett tanulmányában Jeandet professzor és borászokat is magában foglaló csoportja különféle vegyi elemzésnek vetett alá három, a hajóroncson talált palack pezsgőt, és összehasonlította azokat a pezsgőház mostani nedűjeivel. A professzor meg is kóstolt 0,1 milliliternyit a történelmi italból.

"Egyszerűen nem volt illata. Ugyanakkor kiváló volt - igaz csak 100 mikrolitert, vagyis két cseppnyit kóstoltam" - hangoztatta Jeandet, aki dohány és bőr ízére is emlékezett. A pezsgő íze két-három órán át a szájában maradt - tette hozzá.

A csoport tagjai úgy találták, hogy a pezsgő összetétele meglepően hasonlított a mai mintákhoz, de voltak lényeges különbségek is. Először is alig maradt benne buborék.

"A szén-dioxid-tartalma literenként kevesebb volt 2 grammnál. A mostani pezsgőkben mintegy 10-11 gramm a literenként szén-dioxid-tartalom. A gáz valószínűleg a dugón keresztül elszivárgott" - magyarázta Jeandet.

A legmeglepőbb az volt, hogy milyen jól megőrződtek az aromák és a pezsgő más jellemzői a hosszú idő alatt, amelyet a palackok a tengerben töltöttek.

A pezsgő literenkénti több mint 150 grammos cukortartalma meglepően magas, magasabb, mint napjaink legtöbb desszertboráé. Ez a szakemberek szerint megfelel az akkori kor németországi és franciaországi ízlésének. Ezért valószínűleg nem Oroszországba szánták a szállítmányt, ahol akkoriban még édesebb, 300 gramm cukortartalmú pezsgőt ittak - mondta Jeandet.

Manapság a félszáraz pezsgők cukortartalma literenként 50 gramm körüli, a habzóborok pedig egyáltalán nem tartalmaznak hozzáadott cukrot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.