Régészet

Megtalálták az ókori Memphisz "fehér falait"

Az óegyiptomi főváros, Memphisz városfalának maradványait tárták fel Kairótól 20 kilométerre délre orosz régészek.

2015.04.20 17:50MTI

Memphiszt (Ineb-hedzs), amely az Óbirodalom alatt volt az ország fővárosa, feltételezések szerint az Alsó- és Felső-Egyiptomot egyesítő Meni (Menész) fáraó alapította 5200 évvel ezelőtt. Az ókori romváros a gízai, abusziri, szakkarai és dahsuri piramisokkal 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján - olvasható a The Archaeology News Network régészeti hírportálon.

"Megtaláltuk Memphisz +fehér falait+" - fogalmazott Mamdúh Mohamed ed-Damáti műemlékvédelmi miniszter a város óegyiptomi nevére utalva, Ineb-hedzs ugyanis Fehér falakat jelent. Ismertetése szerint a leletek Mit Rahina város közelében kerültek napvilágra. Az egykori városfalak mellett ókori kemencéket tártak fel, és a régészek több bronztárgyat is találtak.

"Reményeink szerint a leletek révén többet megtudhatunk az ókori Egyiptom történetének egyik legfontosabb városáról. Memphisz ugyanis óriási szerepet játszott a birodalom vallási, politikai és gazdasági életében" - hangsúlyozta a leletek jelentőségét méltatva Mamdúh ed-Damáti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.