10 év alatt 31 százalékos szaporodás

Szépen gyarapszik a szecsuani pandaállomány

A vadon élő pandanépesség számottevő, 10 év során több mint 31 százalékos szaporodásáról számolt be az óriáspandáiról nevezetes délnyugat-kínai Ja'an város.

2015.04.20 13:08MTI

2013 végéig a térségben 259-ről 340-re nőtt a pandák száma, miközben a környékben a számukra elérhető erdőterület is csaknem 14 százalékkal, 548 ezer hektárra bővült. Ez a Szecsuan tartományi város közigazgatásához tartozó területnek a 38 százaléka - tájékoztatták a Hszinhua hírügynökséget a település illetékesei.

Megjegyezték, hogy a szaporulatot azért is tartják eredménynek, mert 2013 áprilisában a régióban egy a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés pusztított, amely 16 ezer 600 hektáron olyan területet érintett, amelyet a pandák élőhelyeként tartanak számon.

Az elmúlt években folyamatosan zajlottak a helyreállítási munkálatok, s a helyiek beszámolói szerint immár gyakrabban tűnnek fel a pandák, mint a földrengést megelőző időszakban.

A most ismertetett adatok a 2011-ben kezdett ja'ani pandanépszámlálás eredményei, s részét képezik a negyedik - tízévenkénti - országos felmérésnek. A harmadikat 1999 és 2003 között tartották.

2013 végén Kína három tartományának erdőiben 268-cal több pandát találtak, mint tíz évvel korábban, ami nagyjából 17 százalékos növekedést jelent. A vadon élő pandák számát végül 1864-ben állapították meg.

Szecsuan, Senhszi és Kanszu tartomány hat hegységének erdeiben, mintegy 4,36 millió hektárnyi területet vizsgáltak át. Azt is megállapították, hogy a nyilvántartásba vett állatok kétharmada, 1347 Szecsuan délnyugati erdeiben él.

2013 végén 375 óráspanda élt fogságban, ami szintén jelentős növekedés a tíz évvel korábbi helyzethez képest, amikor még csak 164-en voltak. A külföldi állatkertek közül 17-ben volt panda, kutatási, megfigyelési célból pedig a világ 12 országában 42 élt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.