Árulkodnak az erős sugarak

Akár 50 galaxisban is lehet fejlett idegen élet

Messze, messze, egy távoli galaxisban... vagy inkább galaxisokban: a tudósok szerint akár 50 naprendszerben is létezhetnek fejlett szintű idegen életformák, a világűrből érkező hő- és fénysugárzások elemzéséből legalábbis erre lehet következtetni.

2015.04.17 10:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/dan

Évtizedekig tagadták még a puszta feltételezést is, ám mostanra a tudósok is egyre gyakrabban ismerik el, hogy valóban létezhetnek idegen civilizációk a Földön kívül is - igaz, ezek egyike sem ebben a Naprendszerben telepedett le. Mindenesetre a világűrből érkező hő- és fénysugarak elemzése alapján - a NASA által működtetett WISE adataira támaszkodva - a Pennsylvaniai Állami Egyetem tudósai arra jutottak, hogy nemhogy létezhetnek valahol messze hozzánk hasonló lények, de legalább 50 különböző létformával is találkozhatunk, már feltéve, hogy elég sokáig élünk ehhez.

A kutatók abból indultak ki, hogy amint a Föld hőt és fényt sugároz az űrbe, ugyanúgy a többi bolygónak is megvan a sajátos sugárzása, és ahol a Földéhez hasonló mértékűek ezek a jelek, ott alighanem fejlett civilizációknak kell lenniük. A NASA keringő obszervatóriuma mintegy 100 ezer galaxis jeleit gyűjtötte már be, ehhez képest az 50 első halásra kevésnek tűnhet, de valójában nagyon is sok, sőt, már-már kissé ijesztő annak a lehetősége, hogy legalább ennyi féle faj élhet rajtunk kívül az univerzumban.

"50 galaxisban szokatlanul magas mértékben találtunk közép-infravörös tartományba eső sugárzást" - jegyezte meg Roger Griffith, az egyetem kutatója és a most megjelent tanulmány egyik társszerzője. "A galaxisok követéses vizsgálatai felfedhetik a sugárzás eredetét, hogy vajon ezek természetes csillagászati folyamatokból fakadnak, vagy akár egy magasan fejlett civilizáció jelenlétét jelzik-e." Az 1960-as években Freeman Dyson még azt mondta, az infravörös sugárzás középső tartománya alapján nem lehet egyértelmű bizonyítékot kapni az idegen civilizációk létezéséről, de aztán a világűrbe bocsátott teleszkópokkal - mint amilyen a WISE is - lehetővé vált a korábbinál sokkal érzékenyebb mérések elvégzése.

A kutatók azzal érvelnek, hogy minden nagyobb teljesítményű eszköz működtetése hőkibocsátással jár és nagy energiát vesznek fel a környezetből, elég csak a számítógépekre gondolni. Vagyis ha a normálistól jelentős mértékben eltérő a sugárzás, az nem jelenthet mást, mint hogy egy fejlett, akár űrutazásra is képes civilizációk csinálnak "valamit".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.