Csúcsragadozók

A moszaszauruszok a nyílt tengeren hozták világra kicsinyeiket

A paleontológusok eddig vajmi keveset tudtak a pikkelyes tengeri hüllők szaporodásáról, mivel rendkívül ritkák az újszülött egyedek fosszíliái. Na de mostantól...

2015.04.14 03:30MTI
Wikipedia/FunkMonk

A hatalmas pikkelyes gyíkok, a késő kréta időszak vízi csúcsragadozói a nyílt tengeren hozták világra kicsinyeiket - erre a következtetésre jutottak a Yale Egyetem és a Torontói Egyetem őslénykutatói, akik a Paleontology című szaklap legfrissebb számában tették közzé tanulmányukat.

A moszaszaurusz-félék (Mosasauridae) a tengeri hüllők családja volt a kréta időszakban, a legnagyobb fajok testhossza meghaladhatta a 17 métert. A hatalmas testű ragadozók 65 millió évvel ezelőtti kihalásukig népesítették be a világ tengereit.

Mint Daniel Field, a Yale Egyetem őslénykutatója, a tanulmány vezető szerzője rámutatott, a moszaszauruszok a mezozoikum gerinces állatvilágának legátfogóbban tanulmányozott csoportjai közé tartoznak. Ennek ellenére a paleontológusok eddig vajmi keveset tudtak a pikkelyes tengeri hüllők szaporodásáról, mivel rendkívül ritkák az újszülött egyedek fosszíliái.

Az amerikai és kanadai őslénykutatók a Yale Peabody Természettudományi Múzeum gyűjteményében őrzött két töredékes koponyát tanulmányoztak, amelyek egy évszázada Kansas-államban, a késő kréta Niobrara formáció üledékes kőzetéből kerültek elő. Az őskövületeket kis méreteik miatt mindeddig tengeri madarak fosszíliáinak hitték - olvasható a Yale Egyetem, valamint a Paleontology című folyóirat honlapján.

Daniel Field és Aaron LeBlanc, a Torontói Egyetem paleontológusa viszont több, a moszaszauruszokra jellemző fog- és állkapocs-sajátosságot fedezett fel.

"A testméretük az egyetlen jellegzetesség, amely a +madárelméletet+ támaszthatná alá" - hangsúlyozta Aaron LeBlanc, hozzátéve: az eddig ismert legkisebb moszaszaurusz-egyedek fosszíliáiról van szó.

A feltételezések szerint a Clidastes-faj egyedeiről van szó, a gyors és mozgékony ragadozók átlagos testhossza 2-4 méter volt, de elérhették akár a 6 métert is. Mivel a fosszíliák mélyvízi üledékes kőzetből kerültek napvilágra, vélelmezhető, hogy a pikkelyes gyíkok a tengerben jöttek a világra. "Az általánosan elfogadott nézetekkel szemben kiderült, hogy a moszaszauruszok nem tojásrakók (ovoparia), hanem elevenszülők (viviparia) voltak, s kicsinyeiknek a nyílt vízen adtak életet" - összegezte vizsgálataik eredményeit a kanadai kutató.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.