Kutatás

Harc a HIV vírusa ellen: újabb biztató állomás

"Reménnyel kecsegtet" egy új típusú HIV-kezelés első humán próbája a vírus elleni harcban.

2015.04.09 16:58MTI
freedigitalphotos/adamr

A Nature című folyóiratban közölt eredmények szerint az úgynevezett széles spektrumban semlegesítő antitestek intravénás adagolásával visszaszorítható a HIV-vírus a páciens vérében.

A kezelés során a kutatók a betegségnek természetes módon ellenálló egyén immunfehérjéinek klónjait használták. A szakemberek reményei szerint a módszert idővel a jelenlegi kezelések kiegészítéseként lehet hasznosítani.

Az emberi szervezet antitestek termelésével védekezik a vírus ellen. A legtöbb esetben azonban ezek nem elég erősek a kórokozó legyőzéséhez. A nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport szokatlanul erős, számos HIV-törzs semlegesítésére képes antitestek másolataival dolgozott - adta hírül a BBC News.

Az eredmények szerint a legmagasabb koncentrációt kapó páciensek egy ideig képesek voltak harcolni a vírus ellen, megakadályozva annak sokszorozódását a vérükben. Az így szerzett védelem erőssége változó volt: bizonyos esetekben több mint négy hétig tartott.

A vírus gyors mutációs képessége miatt azonban néhány páciens esetében a kezelés hatástalan volt, mivel a kórokozó időről időre megváltoztatta a szerkezetét. Ennek kiküszöbölése érdekében a kutatók azt javasolják, hogy a kezelést a már létező gyógyszerekkel, vagy más antitestekkel együtt kellene használni.

A szakemberek most azt vizsgálják, hogy a módszert lehet-e megelőzés céljából használni. Más kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a felhasznált antitesteket vizsgáló tanulmányok egyelőre kis méretűek és a kutatások korai fázisban vannak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.