Prototípus-bemutató

Bankjegy- és zebrafelismerő mobilalkalmazás készül látássérülteknek

A svájci forrású programban számos más kutatási projekt is fut, köztük olyan is, amelynek célja a látás részleges helyreállítása.

2015.04.09 14:23MTI

Bankjegy-, szín-, szöveg-, buszjáratszám- és zebrafelismerő mobiltelefonos alkalmazás készül látássérülteknek a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében.

A felismerő alkalmazás mobiltelefonos prototípusának csütörtöki budapesti, az oktatási intézményben tartott bemutatóján Karacs Kristóf egyetemi docens, a Magyar Bionikus Látásközpont programvezetője azt mondta, az alkalmazás várhatóan már jövőre letölthető lesz a www.lataskozpont.hu oldalról.

Arról beszélt, céljuk az, hogy egy olyan eszközt adjanak a látássérült emberek kezébe, amely segíti majd őket a hétköznapi életben, például utazásaik során vagy vásárlásoknál.

Elmondta, az alkalmazás mobiltelefonnal lesz használható, de hosszabb távú céljuk egy úgynevezett "bionikus szemüveg" létrehozása, amelybe beépítik majd a környezet felismerését szolgáló többfunkciós alkalmazást.

A bankjegyfelismerő alkalmazással kapcsolatban kitért arra is, bár a papírpénzeket már vakbarát módon nyomtatják, a felismerést segítő domborjelek gyorsan lekopnak a bankjegyekről, így a vakok tapintással nem tudják megkülönböztetni az egyforma nagyságú papírpénzeket.

Karacs Kristóf elmondta, a mobiltelefon objektívjének segítségével működő felismerő alkalmazást vak és gyengénlátó felhasználókkal tesztelik. Az alkalmazás lényege, hogy az objektívvel beazonosított papírpénz összegét a mobiltelefon hangja kimondja, így segítve a fizetést például a boltok pénztárainál.

Hasonló elven működik az alkalmazás többi funkciója is, így például a buszjáratszám vagy a zebrák felismerése.

A látásközpont honlapján az áll, hogy a tesztelésekre jelentkezni lehet az ott megadott elérhetőségeken.

Az eligazodást, felismerést segítő alkalmazás csak az egyik a többi, hasonló célú kutatási projekt között, amelyre a Svájci-Magyar Együttműködési Program keretében 2010-ben 284 millió forintot kapott a Pázmány Péter Katolikus Egyetem által vezetett négytagú konzorcium. A tagok között van még a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézete, a Femtonics Kft. és a baseli Friedrich Miescher Intézet. Az intézmények látássérülteknek segítő bionikus és genetikus eszközök fejlesztésére fordíthatták a támogatást.

A program célja az volt, hogy a látássérült emberek hétköznapi helyzetekben minél több információhoz jussanak a környezetükről.

freedigitalphotos.net/renjith krishnan

A program sajtótájékoztatóval és bemutatóval összekötött zárókonferenciáján több más kutatást, fejlesztést is ismertettek, amelyek közül többet egymással össze is kapcsoltak. Ezek között volt a Szegedi Tudományegyetem programja, amelynek lényege, hogy olyan nagy érzékenységű, genetikailag kódolt vírusokat fejlesztenek ki, amelyeknek szerepük lehet a látás részleges helyreállításában.

A rendezvényen ismertették a Femtonics Kft. által kifejlesztett mikroszkóp működésének elvét; az eszköz három dimenzióban képes mérni az idegsejtekben terjedő folyamatokat és megmutatni az idegrendszer hálózatainak működését.

A rendezvényen kiosztott tájékoztatóban az olvasható, hogy a genetikailag kódolt vírusokkal a svájci kutatók a kísérleti alanyok retináját vizsgálták és mérték a 3D-s mikroszkóppal, és biztató, jelentős eredményeket értek el a látás visszaállítására vonatkozóan.

A dokumentumban emlékeztettek arra is, Svájcban 2006-ban népszavazáson döntöttek arról, hogy 1 milliárd svájci frankkal támogatják az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok felzárkózását. Magyarország 2012 júniusában kötötte le az úgynevezett svájci hozzájárulás teljes összegét, mintegy 31 milliárd forintot, amelynek köszönhetően jelenleg 37 projekt és program futhat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.