Az alakváltó békák után ők már kispisták

Színváltó pókokat figyeltek meg

"Kaméleonpókokat" figyeltek meg amerikai kutatók: az ízeltlábúak prédára lesve képesek lassan megváltoztatni a színüket, hogy beolvadjanak környezetükbe. Csak akkor kattintson, ha nem kap visítófrászt a nyolclábúaktól!

2015.04.09 07:00MTI
Forrás: PhysOrg

Gary Dodson professzor és Alissa Anderson a karolópókok (Thomisidae) családjába tartozó egyik faj, a Misumenoides formosipes egyedeit figyelte meg, hogy megállapítsa a színváltás gyorsaságát - olvasható a PhysOrg hírportálon.

"A Misumenoides formosipes egyike azon kevés fajoknak, amelyeknek egyedei képesek visszafordíthatóan megváltoztatni színüket, hogy eggyé olvadjanak azzal a virággal, amelynek szirmain zsákmányra várnak. A nőstények színváltása már korábban is ismert volt, de nem tudtuk, hogy ez a folyamat milyen gyorsan zajlik le, ahogyan arról sem volt fogalmunk, vajon a hímek birtokában vannak-e az adott képességnek" - fejtette ki Dodson professzor.

A biológusok digitális felvételeket készítettek, hogy megállapítsák, milyen gyorsan képesek a pókok fehér színüket a sárga valamilyen árnyalatára cserélni, illetve a sárga ízeltlábúaknak fehér környezetbe belesimulniuk. Kiderült, a sárga karolópókoknak nehezebb kifehéredniük, mint a fehéreknek besárgulniuk. A különbséget a tudósok azzal magyarázzák, hogy élettanilag a sárga színre váltás kevésbé terheli meg a szervezetet, mint a fordított folyamat.

A tudósok azt is megállapították, hogy a Misumenoides formosipes esetében igen erőteljesen nyilvánul meg a nemi dimorfizmus (ivari kétalakúság), hiszen a nőstények testmérete körülbelül hússzor múlja felül a hímekét. Az aprócska hímek viszont számbelileg vannak fölényben, és minden nőstény "kérők" sokasága közül választja ki az "igazit". A hímek gyakran megküzdenek a kiszemelt nőstény kegyeiért, sokuk megsebesül vagy életét veszti a harcban.

"Megfigyeléseink szerint általában a hímek testmérete és korábbi harci tapasztalata dönti el a küzdelmet. A vizsgálat még egy érdekességgel szolgált: kiderült, hogy a hímek rendszeresen fogyasztják a nektárt. Azóta ezt néhány más fajnál is dokumentáltuk" - ismertette a vizsgálat eredményeit Dodson.

A Ball Állami Egyetem biológusai kutatásaikról az Ecological Entomology című szaklapban számolnak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.