Visszahonosítás

Csődört kaptak a Csehországba telepített vadlovak

A lovakat egy Európai Unió által támogatott projekt keretében hozták Csehországba: a kezdeményezés célja, hogy visszahonosítsák a vadlovakat Csehországba és megmentsék a milovicei térség veszélyeztetett állat- és növényfajait.

2015.04.07 10:42MTI

Hétéves csődört kapott az a 14 fiatal kanca, amelyet még januárban szállítottak át Nagy-Britanniából a Prágától mintegy negyven kilométerre keletre fekvő Milovicébe, egy volt katonai körzetbe - közölte kedden Dalibor Dostál, a Ceská krajina (Cseh táj) nevű civil szervezet képviselője.

A lovakat egy Európai Unió által támogatott projekt keretében hozták Csehországba: a kezdeményezés célja, hogy visszahonosítsák a vadlovakat Csehországba és megmentsék a milovicei térség veszélyeztetett állat- és növényfajait.

A Northcroft Firestarter nevű csődört a múlt héten szállították Csehországba egy Nagy-Britannia északi részén lévő farmról, és néhány napos karantén után hétfőn engedték ki a kancák közé, hogy megbarátkozzanak.

"Reméljük, hogy a jövő tavaszon a mén tagjainak száma megnő és már kiscsikóknak is örülhetünk" - mondta Dostál újságíróknak.

Ezek a vadlovak a régmúltban a csehországi állatvilág részét képezték, de az idők folyamán az emberek gyakorlatilag egész Európában kipusztították őket.

A több mint százötven hektáros Milovice egykoron katonai körzet volt, a hetvenes és a nyolcvanas években a Csehszlovákiában állomásozó szovjet hadsereg használta. Az ötvenes évek elejétől a kilencvenes évek elejéig a civil világ elől jórészt elzárt területnek számított, ezért az ottani állatvilágot és növényzetet csak a katonák gyakorlatozásai zavarták. A terület állatokban és növényekben is rendkívül gazdag, és a cseh állam ezt a gazdagságot szeretné megőrizni, illetve továbbfejleszteni.

A nagyszabású tervek keretében most megpróbálják megmenteni mindazt, ami menthető. Külön projekt készült a térségben található ritka lepkefajok megmentésére, s egy másik projekt keretében először vadlovakat, majd később más, korábban itt élő állatokat is, például bölényeket, telepítenek a térségbe. "A vadlovak visszahonosítása a csehországi természetvédelem egyik legjelentősebb vállalkozása" - állítja Dostál.

A cseh tudományos akadémiával és egyetemi intézetekkel közösen megvalósuló projekt költségei több mint kétmillió koronára rúgnak. Az összeg egy részét az uniós alapokból fizették, míg a másik részt a közép-csehországi régió, Milovice városa és támogatók adták össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.