Ásatás

Újabb két óegyiptomi sírhelyre bukkantak a régészek

A két sírhely az egyiptomi óbirodalom idejéből származik, és a körülbelül Kr.e. 2240 és 2150 között uralkodó II. Pepi fáraó két papjának végső nyughelyeként szolgált.

2015.04.04 11:00MTI

Két óegyiptomi sírhelyet tártak fel francia régészek egy Szakkarától délre fekvő régészeti lelőhelyen - jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium.

A két sírhely az egyiptomi óbirodalom idejéből származik, és a körülbelül Kr.e. 2240 és 2150 között uralkodó II. Pepi fáraó két papjának végső nyughelyeként szolgált.

http://luxortimesmagazine.blogspot.hu/

Az első, 12 méter mélyen fekvő sírba egy Ankti nevű, míg a 6 méter mélyen talált második sírba egy Szabi nevű papot temettek el. Az építmények fehér márvány falait áldozatbemutatást ábrázoló festmények díszítik - adta hírül a Luxor Times, amely honlapján számos fotót tett közzé a gazdagon díszített sírkamrákról.

Mindkét helyen találtak sírgyalázásra vagy sírrablásra utaló jeleket: az eltemetettek csontjait szétszórták a sírkamrában - állapította meg Vassil Dobrev, a francia közel-keleti régészeti intézet (IFAO) vezetője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.