18 év különbséggel készült a két felvétel

Csillag születését kapták lencsevégre a "valós időben"

A Földtől 4200 fényévnyire lévő W75N(B)-VLA2 jelű csillagról, amely 300-szor fényesebb, mint a Nap, 1996-ban készítettek felvételeket, majd 2014-ben ismét lefotózták.

2015.04.03 18:01MTI

Egy csillag születését kapta lencsevégre "valós időben" egy nemzetközi kutatócsoport, amely az Új-Mexikóban működő, nagyon nagy rádiótávcső-rendszer, a VLA segítségével 18 év különbséggel készített két felvételt hasonlította össze.

A kutatásról a Science legújabb számában jelent meg tanulmány.

A Földtől 4200 fényévnyire lévő W75N(B)-VLA2 jelű csillagról, amely 300-szor fényesebb, mint a Nap, 1996-ban készítettek felvételeket, majd 2014-ben ismét lefotózták - olvasható a PhysOrg hírportálon.

Mint a kutatásokat irányító Carlos Carrasco-Gonzales, a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem csillagásza hangsúlyozta, a két felvételsorozat között drámai a különbség. Míg 1996-ban a születő nap által kilövellt forró ionizált gázok kompakt tömege látható, a tavalyi felvételeken már a csillagszél megnyúlt áramlata figyelhető meg.

A feltételezések szerint a csillag sűrű gáznemű környezetben születik, és egy fánk alakú porgyűrű veszi körül. Időről időre a születő nap forró, ionizált gázokat lövell ki. Kezdetben a csillagszél minden irányban egyformán terjed, és kerek burkot alkot a fiatal égitest körül. Később a csillagszél eléri a porgyűrűt, amely lelassítja az ionizált gázokat. A továbbiakban a gyűrű tengelye mentén terjednek a gázok, ahol a kisebb ellenállás miatt gyorsabban tudnak "haladni". Ezzel magyarázható az áramlat megnyúlt alakja.

"Egyedülálló lehetőség adódik, hogy a következő néhány évben megfigyeljük, milyen átalakulásokon megy át egy nagyon fiatal csillag élete legkorábbi szakaszaiban" - magyarázta Carlos Carrasco-Gonzalez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.