"Alakváltó" békafajt fedeztek fel Ecuadorban

Öt és fél perc alatt képes megváltoztatni alakját egy béka

Ismeretes, hogy egyes hüllők, köztük a kaméleonok képesek megváltoztatni bőrük színét, de ilyen nagyfokú bőrszövet-átalakulást eddig még sosem figyeltek meg. Pláne nem gerinceseknél. Videóval!

2015.04.03 07:43MTI

Gyors átváltozásra képes apró békafajt fedeztek fel Ecuadorban, az Andok esőerdőiben amerikai tudósok. A 2,5 centiméternél kisebb éjjeli állatból csak hét egyedet sikerült eddig befogni.

A kis kétéltű az első ismert gerinces faj, amely meg tudja változtatni a külsejét - közölte Juan Manuel Gauyasamin, a quitói Indoamerikai Műegyetem biodiverzitási és klímaváltozási kutatóintézetének (BioCamb) vezetője.

A londoni Linné Társaság Zoological Journal című folyóiratában megjelent leírás szerint a zöldes színű, kevesebb, mint 2,5 centiméteres Pristimantis mutabilis öt és fél perc alatt képes megváltoztatni bőrszövetét, érdes és tüskés felületét tükörsimává, síkossá átalakítani.

Ismeretes, hogy egyes hüllők, köztük a kaméleonok képesek megváltoztatni bőrük színét, de ilyen nagyfokú bőrszövet-átalakulást eddig még sosem figyeltek meg - mondta el az igazgató az AFP francia hírügynökségnek.

A kutató különösen figyelemreméltónak tartja, hogy ezt az átváltozási képességet egy gerincesnél észlelték. Külsejének megváltoztatásával az apró békafaj valószínűleg még könnyebben belesimul szokásos környezetébe, a mohába, és képes megvédeni magát a ragadozóktól.

A Pristimantis mutabilis éjjeli állat, fákon tanyázik, és hangok széles skáláját képes kibocsátani, ami ugyancsak szokatlan a kétéltűek körében. A tudományos beszámoló szerint elég gyakori Ecuadorban, bár nehezen megközelíthető élőhelye miatt eddig csak hét példányt sikerült befogni a Las Gralarias és a Los Cedros rezervátumban, Imbabura északi tartományában.

A két populáció nagyon hasonló, bár genetikailag némileg különbözik egymástól - közölte Juan Manuel Gauyasamin, aki meglepőnek nevezte, hogy "még mindig fel lehet fedezni teljesen újfajta állatokat".

A parányi "átváltozóművészt" valójában már 2009-ben felfedezte az ecuadori esőerdőkben két amerikai kutató, Tim és Katherine Krynak a fővárostól, Quitótól 35 kilométerre nyugatra fekvő Las Gralarias rezervátumban, de csak most publikálták közleményüket a tudományos folyóiratban.

Ecuador 557 kétéltűfajjal a világ harmadik legsokszínűbb országa a gerincesek ezen osztályát illetően Brazília és Kolumbia után. Az utóbbi három évtizedben 15 új, korábban nem ismert kétéltűfajt azonosítottak a dél-amerikai országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.