Szerenád ez a javából

Hallotta már az egerek énekét?

Változatosan dalolva udvarolnak a nőstényeknek a hím egerek.

2015.04.02 18:15MTI

Amerikai tudósok eredményei szerint a madarakhoz hasonlóan a hím egerek is különféle és meglepően összetett énekkel igyekeznek behálózni a nőstényeket. Az észak-karolinai Durhamben lévő Duke Egyetem szakértői a Frontiers of Behavioral Neuroscience című szaklapban mutatták be eredményeiket.

Jonathan Chabout és Erich Jarvis neurobiológus kutatásai szerint a hímek különösen hangosan és komplexen énekelnek, ha egy nőstény friss vizeletének nyomaival találkoznak, de őt magát nem látják. Viszont ha a nőstény is látható közelségben van, daluk hosszabbá és egyszerűbbé válik.

"Úgy véljük, hogy a komplex dalok célja a csalogatás. Ha viszont a hím látja a nőstényt, egyszerűbb dalra vált, hogy energiát spóroljon és egyszerre udvarolhasson neki " - véli Jarvis.

Évtizedek óta ismert, hogy az egerek (Mus musculus) az emberi fül számára nem érzékelhető módon énekelnek. Már a fiatal állatok is énekelve hívják anyjukat, és minél idősebbek lesznek, annál összetettebbé válik "daluk", amelyet akkor is bevetnek, ha meg akarják jelölni a területüket vagy ha udvarolnak a nőstényeknek. Eddig azonban nem volt ismert, hogyan változik énekük a helyzethez mérten.

A tudósok felismerték, hogy az egerek éneke a társas kapcsolattól is függ. Változik például annak megfelelően, hogy egy kába nősténnyel, kába hímmel, éber nősténnyel vagy akár fajtársa vizeletével találja szemben magát. "Az egereknek az emberekhez és énekesmadarakhoz képest nyilvánvalóan korlátozottabbak az éneklési képességeik, ennek ellenére figyelemre méltó, milyen változatos komplexitással dalolnak" - fejtette ki a szakértő.

A kutatók megfigyelték azt is, hogyan reagálnak a nőstények: a komplex dalok az egyszerűbbekhez képest egyértelműen jobban növelték a vonzalmat. Azt egyelőre nem tudni, az egerek határozott mintákat követnek-e, vagy megtanulják megváltoztatni éneküket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.