Több mint 3000 éve

Az egyiptomi kivonulás utáni tárgyakat találtak Dél-Izraelben

Több mint 3000 éves, a Kánaán fölötti egyiptomi uralom idejéből és az egyiptomi kivonulástól az első jeruzsálemi szentély koráig tartó időszakból származó műkincseket találtak a Negev-sivatag egy barlangjában.

2015.04.01 21:45MTI
freedigitalphotos.net/adam

A Tel Halif nevű ásatáson talált több tucat lelet a régészek szerint hajdan a Júda törzs, a babiloni fogságba el nem hurcolt egyetlen izraeli törzs tagjainak tulajdonában volt.

A régészek gyors kényszermentéssel tárták fel a barlangot, miután észrevették, hogy az Izrael déli részén maffiaszerűen működő régiségtolvajok szemet vetettek a lelőhelyre, fosztogatni kezdték a későbronzkori (i.e. 1500) és vaskori (i. e. 1000) kerámiaedényeket, kárt okoztak a barlangba zárt tárgyakban - közölte szerdán az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA).

A lelőhely feltárásakor több mint háromszáz, évtizedek alatt felhalmozott különféle kerámiatöredéket, több tucat bronz-, kagyló- és fajanszékszert, sárgás alabástromból készített különleges edényeket, pecséteket és kozmetikumtégelyeket találtak.

"Az ország déli részén élő Júda törzs kultúrájára jellemző tárgyak között több tucat kőpecsétre bukkantunk, egy részük szkarabeuszformájú, ezek a területet a későbronzkorban uraló egyiptomi kultúra tipikus jegyeit hordozzák"- közölte Amír Ganor, az IAA rablásmegelőző részlegének igazgatója.

Az ásatáson talált szkarabeuszpecsétek többsége az i. e. 14-15. századból ered. Ebben a korban Egyiptom uralta Kánaánt, néhány pecséten a királyok nevei is feltűnnek - hangsúlyozta Danázna Ben Tor, az Izrael Múzeum egyiptológusa.

"Az izraeliták ugyan elhagyták Egyiptomot, de a barlang feltárása azt bizonyítja, hogy Egyiptom nem hagyta el őket és leszármazottaikat. Erről tanúskodnak az Exodus utáni korokat feltáró régészeti ásatások, ahol a Júda törzs tagjainál továbbra is megfigyelhető az egyiptomi kultúra hatása" - mondta el a szakértő.

A még szeptemberben feltárt, de a nagyközönségnek csak szerdán, a pészah ünnepe előtt bemutatott kincseket az IAA műhelyeibe vitték további helyreállításra és tanulmányozásra, ennek során várhatóan további tudást szereznek a bibliai időkben Izrael földjén élők fölötti egyiptomi befolyásról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.