Orosz-amerikai megállapodás

Új űrállomás épül

Egy új űrbázis közös építéséről állapodtak meg szombaton Bajkonurban az orosz és az amerikai űrkutatási hivatal vezetői, de megegyeztek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) működési idejének négy évre, 2024-ig történő meghosszabbításáról is.

2015.03.28 08:15MTI

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) működési idejének négy évre, 2024-ig történő meghosszabbításáról, és egy új űrbázis közös építéséről állapodtak meg szombaton Bajkonurban az orosz és az amerikai űrkutatási hivatal vezetői.

Orosz hírügynökségek szerint Igor Komarov, a Roszkoszmosz vezetője a kazahsztáni Bajkonur űrközpontban tárgyalt Charles Boldennel, a NASA igazgatójával, és a megbeszélések után tette ezt a bejelentést.

"Charles Bolden NASA-igazgatóval közösen hoztunk döntést az ISS működtetésének meghosszabbításáról 2024-ig. Emellett nem zárjuk ki, hogy bizonyos időre még tovább meghosszabbítjuk az állomás életét" - mondta Komarov.

Az ISS szavatossága eredetileg 2020-ben jár le. Az ukrán válság miatt az orosz-amerikai űripari együttműködés leállt, de az ISS-programokat ez nem érintette.

A NASA-nál egy hónappal ezelőtt közölték, hogy számítanak az Oroszországgal és más országokkal való együttműködésre az ISS-programban még legalább tíz évig, 2024-ig.

Az orosz űrhivatal vezetője bejelentette szombaton azt is, hogy a Roszkoszmosz a NASA-val együttműködve fogja kidolgozni az új űrállomás építésének programját.

Komarov szerint az új űrbázis építésében nemcsak az ISS működtetésében résztvevők fognak részt venni, hanem megnyitják a lehetőséget mindenki számára, aki csatlakozni kíván.

Charles Bolden úgy nyilatkozott, hogy elérkezik az idő, amikor az ISS leáll egyszerűen azért, mert elhasználódik, ezért új űrbázist kell építeni.

A NASA-vezető szerint egyetértés van a két űrhivatal között abban, hogy az "űrpiac" eme szegletének egy részét meg kell osztani a magáncégekkel. Bolden azt is közölte, hogy a megbeszéléseken szó volt egy közös orosz-amerikai Mars-misszió megvalósításáról is.

"Együttműködésünk iránya a Mars lesz. Arról tárgyalunk, hogyan lehetne a lehető legjobban kihasználni a forrásokat, a pénzt, és időkeret szabunk annak, miként osszuk meg az erőfeszítéseinket, hogy ne kettőződjön a munka" - mondta a NASA igazgatója.

Bolden elmondta, a NASA azt tervezi, hogy magáncégekkel közösen vág bele aszteroida eltérítésére és befogására irányuló - már korábban beharangozott - misszióba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.