Támogassuk őket!

Mesterséges odúkkal és fészekanyaggal segíthetnénk a madarak költését

Áprilisban kezdődik Magyarországon a madárvilág többségének költési időszaka, a kisebb méretű, zömével énekesmadarak ilyenkor két-három fészekaljat is felnevelnek.

2015.03.26 19:38MTI
freedigitalphotos.net/panuruangjan

A költési időszak beköszöntével mesterséges odúk és fészekanyag kihelyezésével segíthetjük a lakott területek madarait - hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) MTI-hez eljutatott csütörtöki közleménye.

Áprilisban kezdődik Magyarországon a madárvilág többségének költési időszaka, a kisebb méretű, zömével énekesmadarak ilyenkor két-három fészekaljat is felnevelnek.

Az odúköltő madarak - például a cinegefélék, verebek és seregélyek - költését a lakosság elsősorban mesterséges odúk kiakasztásával segítheti. A fák és bokrok ágai közt fészkelő madarak - köztük az örvös galambok, a balkáni gerlék, és fekete rigók - számára pedig fontos segítséget jelent, ha a fészeképítéshez felhasználható anyagokat helyezünk ki, például száraz füvet, kutya- vagy macskaszőrt, illetve vékonyabb gallyakat. Az utcai villanyoszlopokon és a házak kéményein fészkelő fehér gólyáknak ujjnyi vastag, 60-80 centiméter vastag gallyakat érdemes kihelyezni.

A költés ily módon történő segítésével nem csupán a madarak járnak jól, de mi is értékes megfigyelési lehetőségekhez juthatunk - hangsúlyozza közleményében az MME.

A közlemény felidézi, hogy Magyarországon már a múlt század első éveiben elkezdték széles körben alkalmazni a mesterséges odúkat, a több mint száz éve elhunyt Hermann Ottó, a Magyar Ornitológiai Központ vezetőjének kezdeményezésére. Ekkoriban még úgy gondolták, hogy a mesterséges odúknak teljes egészében utánoznia kell a harkályok készítette természetes odúkat, ezért ezek az eszközök farönkökbe készültek speciális fúróval.

Az utóbbi száztíz év tapasztalatai viszont azt mutatják, hogy nincs szükség a pontos utánzásra, a madaraknak éppúgy megfelelnek a sokkal egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban elkészíthető deszkaodúk is.

További információ a kihelyezhető odúk típusairól, és a különböző madarak költési szokásairól az MME honlapján (www.mme.hu) olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.