Szokatlan...

1400 éves lámpást "talált" egy tarajos sül

Szokatlan körülmények között bukkantak egy 1400 éves lámpásra izraeli régészek: egy tarajos sül ásta ki az értékes leletet az ország közepén lévő Hurvat Sziv római-kora bizánci lelőhelyen.

2015.03.25 19:46MTI

Médiatudósítások szerint az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) szakemberei a feltárásokat dézsmáló műkincstolvajok elriasztására tartott múlt heti szokásos őrjáratukon legnagyobb döbbenetükre egy ősi olajlámpást találtak egy frissen ásott árok mellett.

Egy tarajos sül ásta ki az üreget, és hozta fel a mélyből a leletet, amely nyilván zavarta az előrejutásban. Ezek a szorgos állatok akár tizenöt méterre is lefúrnak a földbe járataik, otthonuk elkészítésekor.

Ira Horowitz, az IAA tolvajlás elleni részlegének tagja elmondta, hogy "a tarajos sül kiváló régész... gyakran ásnak a mélybe föld alatti folyosókat a régészeti ásatásokon, ahol ügyesen félretúrják a piszkot, és benne az archeológusok számára kincset jelentő leleteket".

Mindez Izraelben mégis törvénysértésnek számít, mert a feltárásokat csakis képzett szakemberek végezhetik - viccelődtek a régészek a média képviselőinek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.