Vigyázó szemek

Ne kockáztasson - kompaktlemezen keresztül is megvakíthat a Nap

Súlyos szemkárosodást szenvedhet, meg is vakulhat akár, aki nem megfelelő szűrőn keresztül néz a Napba a pénteki napfogyatkozás megfigyelésekor. Az országos sugáregészségügyi kutatóintézet figyelmeztetése szerint, sem a kompaktlemez, a filmszalag, sem a kormozott üveg nem nyújt megfelelő védelmet.

2015.03.19 16:11Havariapress

Súlyos szemkárosodást szenvedhet, meg is vakulhat, ha szabad szemmel néz valaki a Napba - figyelmeztet a március 20-ai részleges napfogyatkozással kapcsolatban az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet.

Tájékoztatásuk szerint nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő, a kompaktlemez (CD) és a kormozott üveg sem.

Ugyancsak kockázatos távcsövön, látcsövön vagy a fényképezőgép keresőjén át figyelni a jelenséget.

Fontos, hogy a gyermekekre is vigyázzunk, ne hagyjuk őket felügyelet nélkül, ha a részleges napfogyatkozást velük együtt szeretnénk megfigyelni!

A napfogyatkozás megfigyelésének legbiztonságosabb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ez legegyszerűbben a camera obscura elvén alapuló kivetítéssel érhető el. Ekkor egy kartonlapba kisméretű lyukat készítünk (gombostűvel átlyukasztjuk) és a Nap képét ezzel vetítjük ki egy fehér papírlapra. Ezzel a módszerrel egyszerre többen is, veszélytelenül megfigyelhetik a jelenséget, ezért különösen ajánljuk azoknak, akik gyermekeknek kívánják a jelenséget bemutatni.

Azokat a kisgyermekeket, akik nem képesek még felmérni a Napba nézés veszélyeit, a jelenség ideje alatt ajánlott olyan fedett helyen tartani, ahol nincs lehetőségük védtelen szemmel a Napba nézni.

A Nap közvetlenül csak speciálisan a célra készült szűrőszemüvegekkel nézhető biztonságosan. Ha valaki nem biztos abban, hogy a szűrőszemüveg megfelelő védelmet nyújt, vagy bármilyen kétsége van annak biztonságosságáról, inkább ne használja azt.

A megfelelő szűrőn keresztül a napnak elég halványan, az égnek pedig teljesen feketének kell látszania, ha nem így lenne, akkor ne használja azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.