DNS

A fogamzásgátló tabletta növelheti a Crohn-betegség kockázatát

A tudományos kutatás következtetése azokra a nőkre vonatkozik, akiknek erős genetikai hajlama van a gyulladásos bélbetegségre.

2015.03.16 16:21MTI
freedigitalphotos.net/scottchan

A Harvard gasztroenterológusaként dolgozó Hamed Khalili 230 ezer amerikai nő bevonásával készítette el tanulmányát, amelynek eredményei azt mutatták, hogy azoknál a nőknél, akik legalább öt éve szedtek fogamzásgátló tablettát, háromszor magasabb volt a betegség kialakulásának kockázata.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tabletta önmagában valószínűleg nem okoz Crohn-t és a betegség kialakulásának kockázata nagyban függ a páciens genetikai hátterétől. Mint fogalmazott: "ebben az esetben a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták használata és a Crohn-betegségre való erős genetikai hajlam kombinációjáról van szó".

Khalili reményei szerint a gyulladásos bélbetegségre - genetikai okokból - hajlamos nőket hamarosan hivatalosan is figyelmeztetni fogják a szájon át szedhető fogamzásgátló tabletták elkerülésére. A szakemberek szerint a nagy mennyiségű hormont tartalmazó esemény utáni tabletta ugyancsak növelheti a Crohn kialakulásának kockázatát.

A mostani vizsgálat azt sugallja, hogy egy eddig feltáratlan kapcsolat lehet a Crohn-betegek számának az elmúlt ötven évben tapasztalt megnövekedése és a szájon át szedhető fogamzásgátlók robbanásszerű elterjedése között - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában.

A Crohn gyulladásos bélbetegség, amely irritációt és puffadást okoz az emésztőrendszerben. Tünetei között lehet hasi fájdalom, hasmenés, súlyvesztés és láz. A betegség bármikor kialakulhat az ember élete folyamán, habár legtöbb esetben 16 és 30 éves kor között diagnosztizálják.

A betegséget súlyosbítja a dohányzás. A jelenleg alkalmazott kezelések mérséklik a tüneteket, de nem nyújtanak végleges gyógyulást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.