Megfigyelők

Csillagászok segítik értelmezni a napfogyatkozást az MTA székháza előtt

A március 20-i részleges napfogyatkozás jó idő esetén Magyarországról is látható lesz, ennek megfigyelésére a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) bemutatót szervez Széchenyi téri székháza előtt.

2015.03.16 15:54MTI
freedigitalphotos.net/samuiblue

A parkolóból szakemberek által kezelt, speciális napszűrőkkel felszerelt teleszkópokon keresztül biztonságosan követhető lesz a jelenség, és napfoltokat, esetleg napkitöréseket is láthatnak mindazok, akik ellátogatnak a rendezvényre pénteken 9 és 13 óra között - közölte az MTA hétfőn az MTI-vel.

A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

A jelenség megfigyeléséhez feltétlenül szükség van védőfelszerelés használatára, erre a speciális napfogyatkozás-néző szemüveg alkalmas, amelyet a szervezők a helyszínen biztosítanak, vagy a Magyar Csillagászati Egyesületen keresztül szerezhetnek be az érdeklődők. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy távcsővel vagy a fényképezőgép keresőjén keresztül soha nem szabad a Napba nézni.

Az intézmény nagytermében két csillagászati ismeretterjesztő előadást és egy élő tudósítást is megtekinthetnek az érdeklődők. Az élő tudósítás a Feröer-szigetekről történik, amely a teljes napfogyatkozás sávjába esik. Az előadások ingyenesek, azonban a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztráció szükséges ezen az oldalon.

A tudósítás és az előadások rossz idő esetén sem maradnak el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.