Hat hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson

Sikeresen hazatért az űrállomás három űrhajósa

Csütörtökön Kazahsztánban Földet ért egy Szojuz űrkabin, fedélzetén két orosz és egy amerikai űrhajóssal, akik hat hónapot töltöttek a Nemzetközi Űrállomáson.

2015.03.12 08:30MTI
Fotó: NASA

Alekszandr Szamokutyajev, Jelena Szerova és Barry Wilmore tavaly szeptember 26-án indult el az űrállomásra. A visszatérő kabin a tudósítások szerint függőlegesen landolt a kazahsztáni sztyeppét borító sűrű ködben, Dzsezkazgan várostól délkeletre.

A rossz látási viszonyok ellenére a segítők perceken belül a helyszínre érkeztek, és fél órán belül kiemelték a súlytalanságtól gyenge három űrhajóst az űrkabinból. Mindhárman jó állapotban voltak, és Szerova széles mosollyal fogadta, hogy a nulla fok alatti fagyos időben előmelegített ülésbe tették.

A Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén jelenleg három űrhajós dolgozik, a legénység március 27-én egészül ki újabb három fővel, akik közül ketten - Scott Kelly és Mihail Kornyijenko - a tervek szerint egy egész évet töltenek majd az űrállomáson.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.