Drámai helyzet

Több mint kétmillió vándormadarat öltek le orvvadászok Cipruson

A Birdlife Cyprus állatvédő szervezet hétfői közlése szerint természetvédők becslése szerint több mint kétmillió költöző madarat ejtettek el orvvadászok Cipruson az ősszel.

2015.03.09 16:35MTI

A szeptemberi és októberi vizsgálatok szerint "drámai a helyzet" a földközi-tengeri szigeten. A madarak elfogására használt hálók száma az egy évvel korábbihoz képest csaknem megduplázódott.

A hatóságok és különböző természetvédelmi csoportok szerint Cipruson a vadorzók összesen mintegy 16 kilométernyi hálót feszítettek ki és több mint hatezer ragacsos csapdát helyeztek el.

A madarak elfogásához enyvvel kennek be ágakat, hogy az ott megpihenő szárnyas beleragadjon. Bizonyos madarak, többek közt az énekes rigó és a barátposzáta, ínyencfalatnak számítanak a földközi-tengeri szigeten, nagy hasznot hoznak az éttermeknek.

Egytucatnyi madár 80 eurót (25 ezer forintot) is érhet, holott fogyasztásuk hivatalosan tilos.A ciprusi vadorzás ellen küzdő hatóságok becslése szerint a madarakkal való illegális kereskedelem forgalma évente 15 millió euró (4,5 milliárd forint) is lehet.

A vadászat fő szezonja az ősz, amikor a vándormadarak a leghízottabbak. Az illegális üzletben hozzávetőleg mintegy 3-4 ezer vadorzó érdekelt. A vadorzás csúcspontjának számító kilencvenes években az akkori becslések szerint évente csaknem tízmillió madarat fogtak el.

Az Európai Unióba való belépése idején a hatóságok nagyobb eréllyel léptek fel a vadorzók ellen, de Ciprus 2004-es EU-tagsága óta ez a határozottság alábbhagyott - véli a Birdlife Cyprus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.