Szomorú évfordulóhoz kapcsolódva

Szalay István matematikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

Szalay István matematikus, a csongrádi megyeszékhely egykori polgármestere kapja idén a Szegedért Alapítvány fődíját a várost romba döntő 1879-es árvíz évfordulójához kapcsolódva rendezett szombati gálaműsoron.

2015.03.04 12:30MTI

Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Tanács Istvánnak, a Népszabadság újságírójának ítélte oda. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Ormos Pál Széchenyi-díjas biofizikus, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Natalia Gorbunova hárfaművész veheti át a gálaműsoron.

A fődíjas Szalay István - aki 1994 és 1998 között irányította a várost - Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja, a karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

A gálaesten Reginald Rose Tizenkét dühös ember című darabjának különleges előadását láthatja a közönség. A drámát Barnák László rendezésében tavaly októberben mutatták be Szegeden, a közönségsikert arató produkcióban bíró, ügyész, ügyvéd, joghallgató játsszák az apja meggyilkolásával vádolt fiú ügyében döntő esküdtek szerepét.

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Az alapítvány ezenfelül több mint két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.