ISS

A sisakhiba ellenére is lesz űrséta a hét végén

A szerdai sisakhiba ellenére is lesz űrséta a hét végén a Nemzetközi Űrállomásról (ISS): az amerikai űrhajósok folytatják a kábelszerelést az állomás hamarosan megérkező új egységéhez.

2015.02.28 09:17MTI

A legutóbbi űrséta során, szerdán Tin Virts sisakjába víz szivárgott. A NASA közlése szerint Virts azóta sisakját átvizsgálták és biztonságosnak találták ahhoz, hogy vasárnap ismét űrsétát tegyen benne. 2013-ban egy űrhajós kis híján megfulladt hasonló szivárgás miatt.

A NASA szerint Terry Virts szerdai űrsétája során a két évvel ezelőtti esethez képest jóval kevesebb víz jutott a sisakba - becslés szerint mindössze 60 milliliternyi -, ráadásul a baleset az űrséta végén történt, amikor az űrhajós már visszatért az ISS-re, azaz az állomáson belül volt.

A NASA egy illetékese, Alex Kanelakos elmondása szerint a szivárgás az űrállomás zsilipkamrájában történt, és a nyomáskiegyenlítés által okozott kondenzáció számlájára írható.

A Virts által viselt, régebbi típusú szkafanderrel már hét esetben történt hasonló hiba. Mostani űrsétáik során az amerikai űrhajósok elektromos kábeleket rögzítenek egy tervezett új dokkolóegység számára.

111 méternyi kábellel már végeztek, a hét végén további 122 folyóméter kábelmunka vár rájuk. A tervek szerint 2017-ben köt ki az űrállomáson az első, asztronauták szállítására is alkalmas kereskedelmi űrhajó.

Az ehhez szükséges két dokkoló egység közül az elsőt júniusban fogják felbocsátani. A NASA 2011-ben kivonta a forgalomból kiöregedett űrsiklóflottáját, ezért most, az általa támogatott magánűrhajók elkészültéig orosz Szojuz űrhajókkal küld fel és hozat le űrhajósokat a Föld körül 320 kilométeres magasságban keringő ISS-re. Az orosz "jegyár" fejenként bő 70 millió dollár - csaknem 19 milliárd forint.

Az Egyesült Államok azt szeretné, ha legkésőbb 2017-ig magáncégek fejlesztenének ki "űrtaxikat". A NASA-űrhajósok szállításáért elsősorban két amerikai vállalat verseng: a SpaceX és a hivatal régi szerződéses partnere, a repülőgépgyártásáról közismert Boeing cég.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.