Aibok a digitális túlvilágon

Temetés a robotkutyáknak

Hogyan lehet meggyászolni és eltemetni valamit, ami sosem élt? Nos, a japánok erre is találtak megoldást...

2015.02.28 19:00ma.hu

Forrás: Hiroaki Maeda, Flickr CC BY-ND 2.0

Amit ember szerelt meg, az egyszer el is romlik (sőt, tulajdonképpen az egész világegyetem a teljes entrópia irányába tart). Igaz ez a Sony által megálmodott robotkutyákra is: az első Aibo példányok már hét évesek, és noha ez az elektronikai iparban egy örökkévalóságnak számít (a cikkíró például nemrég búcsúztatta el ilyen idős videokártyáját), azért emberi léptékkel ez mégiscsak belátható idő. Főleg, ha egy kedvenc elvesztéséről van szó - legyen az akár egy robotkedvenc...

Mi legyen hát a leamortizálódott Aibókkal? A japánok erre is találtak megoldást: el kell temetni őket. Igen, temetni. A gyászolók összegyűlnek a robottemetőben, és az oltárra helyezik már nem működő (elhunyt) robotkutyáikat. Az eseményen jelen van egy javítással foglalkozó szakember is, aki tiszteletét teszi a kifutott modellek búcsúztatásánál. Ahol végül polcra kerül a kimúlt robotkedvenc (itt több képet is megtekinthet az eseményről).

Egy tanulmány szerint leginkább az időseket érinti meg robotháziállatuk használhatatlanná válása. Hiszen azok, akiknek egy Aibo szegődött társul, ugyanolyan egészségügyi előnyöket élveznek, mint akik egy valódi kutyával, macskával osztják meg öreg napjaikat. Voltaképp ebből a szempontból nézve minimális a különbség egy robot és egy hús-vér állat között.

Ahogy a valódi állatok esetében, úgy Aibónál is bekövetkezik a látás tompulása; műanyag szemlencséjük öregedésével egyre mattabbá válik szemük. Elmúlásuk igazán megrendíti a hozzájuk kötődőket, akárcsak egy valódi házikedvenc távozása, így a robotkutya-temetés tulajdonképpen kielégíti a piaci igényeket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.