Kalapácsfej akcióban

Repül a legrondább drón

Akár rekord lassan, de igen nagy tempóval is haladhat az égen az az olasz drón, mely szépségdíjat biztosan nem fog nyerni. Megrendeléseket viszont annál inkább.

2015.02.28 17:00ma.hu
Forrás: Piaggio Aerospace

Az aerodinamika törvényei megkövetelnek bizonyos formákat, legtöbbünk által légiesnek titulált alakzatokat. Nos, ezeknek elég erősen híján van az olasz Piaggio Aerospace Hammerhead nevű repülő eszköze: az orr-részbe pakolt manőverező lapok, a hátrafelé szerelt tolórotorok és még pár egyéb konstruktőri furcsaság miatt szépségdíjat biztosan nem fog nyerni az alkotás.

És mégis, az Abu Dhabiban tartott International Defence Exposition keretei között debütált ember nélküli repülő eszköz komoly érdeklődést generált, köszönhetően annak, hogy habár nem szép, de feladatát igen jól képes ellátni. Az olasz légierő már sikeresen tesztelte Kalapácsfejet repülés közben tavaly decemberben, a Földközi-tenger felett. A közepes magasságra, hosszú működésre (Medium Altitude Long Endurance, MALE) tervezett drón meg tudja közelíteni a 14 kilométeres magasságot és akár 16 órán keresztül is végezheti tevékenységét.

Testét egyébként a Piaggio P.180 Avantitól örökölte. Az ember vezette luxusrepülő szintén rendelkezik katonai felhasználásra szánt változattal. Kalapácsfej legnagyobb erénye amúgy sebességének széles skálán való szabályozhatósága. 250 és 800 kilométer per órás tempó között bármilyen sebességgel haladhat üzemszerűen, amire nem sok más drón képes.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.