Hajóőrző hajók

Drónhajókkal a jachtok védelméért

Kicsi, robotizált motorcsónakokkal védenék meg a luxusjachtokat a nem kívánt látogatóktól. Nincs többé tengeren elrabolt milliomos?

2015.02.28 13:00ma.hu
Forrás: 5G International

Első ránézésre a Hydra nevű motorcsónak úgy néz ki, mint egy utasát vesztett jet ski. Pedig semmit nem hagyott el, sőt, sosem volt rajta ember: az Al Seer Marine és a 5G International együttműködésével létrehozott vízi jármű egy USV (unmanned surface vessel), vagyis teljesen elektronika irányítja. Az Abu Dhabiban megtartott International Defense Exposition fegyverbemutatón debütált az eszköz.

A valamivel több mint 4 méter hosszú és 1,5 méter széles robotcsónak kikötői őrhajóként funkcionálhat. Negyed tonnányi szenzort vihet magával, például kamerákat, radarokat és szonárokat, melyekkel érzékelheti a közelbe jutó egyéb víz feletti és alatti járműveket. Tervek szerint akár 90 kilométer per órás sebességre is felgyorsulhat szükség esetén, és egy töltéssel akár 21 órányi járőrözésre is képes lehet. Kis mérete miatt a nagyobb hajók fedélzetükön is magukkal vihetik, igény szerint vízre bocsátva.

A Hydra átveheti a monoton, a veszélyes és az időrabló feladatokat az embertől. Ahhoz, hogy valóban kevesebb ember kelljen működtetéséhez, távoli vezérlése is megoldott; a luxusjachtok biztonsági emberei egyszerre akár két robotcsónakot is felügyelhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.