Sivár, de érdekes tájkép, marsjáróval

Hogyan képes önmagát fényképezni a marsjáró robot?

Újabb szelfit, azaz önarcképet lőtt magáról a Curiosity. Ha kíváncsi, hogyan tudta ebben a formában lekapni magát a rover, kattintson, eláruljuk a választ!

2015.02.27 15:00ma.hu
Forrás: NASA/JPL-Caltech/MSSS

2014 közepén a NASA Couriosity nevű rovere önarcképpel, divatos kifejezéssel élve szelfivel ünnepelte egyéves (marsi évben számolva) tevékenységét. Tavaly decemberben ismét készített magáról egy fotót, és a minap újabb szelfivel örvendeztette meg az űrkutatás iránt érdeklődőket, amint az a fenti képen is látszik. De hogyan képes erre, hiszen nincsen senki, aki kattintana róla egy jól beállított fotót, fényképezőeszköze pedig nem lecsatolható?

Nem húzzuk tovább az időt, eláruljuk: a kis rover egy kvázi szelfibottal rendelkezik. Az eszközzel képes magától eltartani a kamerát olyan pozícióba, hogy önmagát fényképezhesse le vele. Ez persze nem a Földön is egyre gyakrabban használt szelfibot, hanem a Mars Hand Lens Imager kamerát tartó robotkar, mely, noha nem direkt erre tervezték, képes önarcképek készítésére. A NASA egyébként tucatnyi képet lőtt a roverről, és ezekből választották ki a fent is látható példányt.

A fotó még januárban készült, a Curiosity azóta már továbbhaladt a Telegraph-csúcs felé, útjának következő állomásához, ahol szintén talajmintát tervez venni. Ez a pont egyébként látszik is a képen: a szelfi közepének felső részén kidudorodó "tereptárgy" az.

Kíváncsiság az űrben
A Mars Science Laboratory nevű NASA küldetés célja, hogy eljuttassa a Marsra a Curiosity nevű (angol nyelven kíváncsiság) marsjárót, amely az elődeihez képest nagyobb méretű, és radioizotópos termoelektromos generátorral (RTG) üzemel. Az űrszonda 2011. november 26-án indult, és nyolc és fél hónap alatt érte el a Marsot, ahol a tervek szerint egy marsi évig (2 földi évig) üzemel - ezt az elvárást már túlteljesítette a kis rover. A Mars felszínén kémiai és biológiai vizsgálatokat végez, feladata a marsi élet keresése, a bolygó légkörének és geológiájának tanulmányozása, valamint az emberes Mars-repülések előkészítése. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.