128 milliméter

Páratlan mértékű tengerszint-emelkedés Észak-Amerikánál

Egy új kutatás szerint páratlan mértékű, 128 milliméteres tengerszint-emelkedés volt az Egyesült Államok északkeleti partjainál, New Yorktól északra 2009-2010-ben.

2015.02.26 08:29MTI
Forrás: NASA

A Nature Communications folyóiratban szerdán megjelent tanulmány szerint ekkora mértékű két év közötti tengerszint-emelkedés példa nélküli, 850 évente egyszer fordul elő az árapályszint mérésének teljes történetében.

Az Arizonai Egyetem és az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) kutatói az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékének tengerjárását tanulmányozták.

Három térségre osztották a partvidéket: a New York városától északra eső körzetre, a New York és az észak-karolinai Hatteras-fok közötti részre és az attól délre eső szakaszra. Páratlan mértékű, 128 milliméteres tengerszint-emelkedést állapítottak meg 2009-2010-ben a New Yorktól északra eső partvidék mentén.

Ezt a szélsőséges tengerjárást szerintük két tényező együttes hatása okozta: a meridionális AMOC-áramlatban tapasztalt 30 százalékos csökkenés 2009-2010-ben és az igen negatív észak-atlanti oszcilláció (NAO).

Az AMOC az Atlanti-óceán egyik nagy tengeráramlata, amely meleg, sós vizet szállít északra az Atlanti-óceán felső rétegeiben és hidegebb vizet délre az óceán mélyén.

A NAO a légtömegek meridionális oszcillációjára utal, amelynek két központja Izland közelében, valamint a szubtrópusi Atlanti térségben található, az Azori-szigetektől az Ibériai-félszigeten át húzódva.

A NAO változékonysága befolyásolja az éghajlatot Észak-Amerikától Szibériáig és az Északi-tengertől az Egyenlítőig. Szilárd bizonyíték van arra, hogy a klímaváltozás idézi elő az ilyen változásokat, és a jövőben egyre több ilyen eseményre lehet számítani.

Ez a példa jól szemlélteti azt, hogy az egyes szélsőséges eseményekre miként hatnak többszörös párhuzamos tényezők, jelen esetben a tengerszint globális emelkedése, a tengeráramlatokban bekövetkező regionális változások és a széljárások változása - kommentálta a tanulmányt Rowan Sutton, a Readingi Egyetemen működő Légkörtudományi Nemzeti Központ tanára a BBC News-nak.

A tengerszintváltozás komplex jelenség, különösen regionálisan, ahol a globális óceáni áramlatokban jelentkező változások nagy szerepet játszanak. "Észak-Amerika keleti partvidéke nagyon közel van egy olyan óceáni térséghez, ahol az áramlatok igen aktívak és gyorsak, és ezért nagyon érzékeny az óceáni áramlatok változására - tette hozzá Dan Hodson, a Readingi Egyetem kutatója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.