Cruithne

A Föld másik holdja

Patkóformában "kering" a Föld körül, és jóval kisebb, mint a Hold. Most megmutatjuk rendkívül furcsa pályáját is - kattintson a videóért!

2015.02.26 17:00ma.hu

Mindenki tudja, hogy a Földnek van egy égi kísérője, a Hold. Azt azonban már kevesebben, hogy nem ez az egyetlen holdja bolygónknak: a 3753 Cruithne szintén holdként viselkedik, noha a Holdnál nagyságrendekkel kisebb. Ráadásul nem is olyan "szép" szabályos a pályája, mint Holdunké: orbitális útvonal helyett inkább patkóformában rója "köreit" anyaplanétánk körül. Valahogy így:



Ez a fajta pálya egyébként nem is olyan ritka a Naprendszerben, mint hinnénk. Például a Szaturnusznak számos holdja követi a gázbolygót ilyen útvonalon. A Cruithne azonban abban egyedülálló, hogy igen széles körben járja ezt a táncát: a Vénuszt és a Marsot is megközelíti útja során. A Napot egy év alatt kerüli meg, mint a Föld, de földkörüli pályájának teljes útját 800 év alatt teszi meg.

És hogy milyen is ez a második hold? Nem igazán tudjuk, mert mindössze öt kilométer átmérőjű, nagyjából a 67P/Csurjumov-Geraszimenkó üstökös paramétereivel egyezik meg. Ebből következően tömegvonzása is csekély, a Philae leszállóegységhez hasonlóan egy, a Cruithne felszínére érkező szonda is a lepattanás veszélyével kellene, hogy szembenézzen.

Felmerül a kérdés, hogy vajon extrém pályája során nem kerül-e annyira közel a Földhöz, hogy annak tömegvonzása magához rántja. Mai tudásunk szerint nem, legalábbis a közeljövőben nem. Számítások szerint a következő 10 ezer év alatt mához nagyjából 2.750 év múlva jut a legközelebb bolygónkhoz, de nagyon valószínűtlen egy ütközés bekövetkezte. Ugyanakkor mintegy 8 ezer év múlva nagyon meg fogja közelíteni a Vénuszt, és jó esély mutatkozik arra, hogy ennek gravitációja lerántja "földkörüli" útvonaláról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.