Rejtett világok

Még az idén két bolygóval "bővülhet" a Naprendszer!

Nem új égitestekről van szó, sőt, az egyik már jó ideig bírta is ezt a státuszt; 2015 jelentős változásokat hozhat közvetlen kozmikus környezetünkről szerzett tudásunkban.

2015.02.26 15:00ma.hu
Forrás: JPL

Nincs olyan felkészült űrkutatás-rajongó, aki ne várta volna már tűkön ülve az idei évet. Március 6-án a NASA Dawn nevű űrszondája eléri a Naprendszer Mars és Jupiter között húzódó aszteroidaövének legnagyobb objektumát, a Cerest, a New Horizons pedig július 15-én jut a Kuiper-öv legnagyobb objektumának, a Plútónak közvetlen közelébe. David Weintraub, a Vanderbilt Egyetem csillagász-professzora szerint az így szerzett ismeretekkel a Plútó kivívhatja magának azt az elismerést, ami visszajuttatja a bolygók sorába, a Ceres pedig hasonló paraméterei miatt kerülhet az illusztris társaságba.

Tudni kell, hogy a Plútó bolygóstátuszát a témáról szavazók egészen kis arányú csoportja vette el. Az International Astronomical Union (IAU) 2006-ban tartott voksolást Prágában, a szervezet ülésének záró szakaszában. A mintegy 10 ezer tag közül csak 237 szavazott arra, hogy a továbbiakban a Plútóra törpebolygóként (dwarf planet) hivatkozzon a tudományos szcéna, a 157 ellenző pedig nem volt elég a lefokozás mellett érvelők megállítására. Mintegy 9500-an nem voltak jelen a záró ülésen.

Holott mindkét űrbeli objektum gömbszerű égitest, mint amilyen a Merkúr, a Föld, a Jupiter vagy a Szaturnusz, hangzik Weintraub érvelése. Mindkettő egy csillag - a Nap - körül kering, mint a Vénusz, a Mars, az Uránusz és a Neptunusz. Jelenleg a fenti két jellemző a bolygók sajátja, a Ceres és a Plútó mégsem "élvezheti" ezt a státuszt. Igaz, szemben a nagyobb bolygókkal, a két kicsi nem takarította el pályájáról a "szomszédságot"; ez a Ceres esetében a belső aszteroidaöv, a Plútónál pedig a Kuiper-öv. Ugyanakkor a paraméter léte nem szükségszerű ahhoz, hogy egy űrbeli objektumot bolygóként ismerjen el a csillagászat.

Annyira nem, hogy egyes csillagászok szerint, ha a Földet átraknánk a Kuiper-övbe, nem lenne képes kitakarítani "szomszédságát", vagyis, ha nem a mostani pályáján keringene a Nap körül, jelenlegi álláspont szerint nem feltétlenül minősülne bolygónak. A professzor amellett érvel, hogy nem az elhelyezkedés, hanem belső tulajdonságaik alapján kellene meghozni ezen döntést. Weintraub úgy véli, hogy a küszöbön álló felfedezések révén mindkét objektum megkaphatja a bolygó besorolást, ezzel 2015 végére pont kettővel több planéta lehet a Naprendszerben, mint az év elején.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.