Öt nap alatt harmadszor

Ismét sétálnak az űrállomás asztronautái

Öt nap alatt másodszor hagyták el a NASA űrhajósai a Nemzetközi Űrállomást, hogy folytassák az új amerikai űrhajók fogadásához szükséges munkálatokat.

2015.02.25 19:00MTI

Butch Wilmore és Terry Virts amerikai asztronauta a háromlépcsős javítási munkálatok második stádiumát kezdte meg szerdán. Ezúttal összesen hat és fél órát töltenek a világűrben: az űrállomás egyik robotkarján lévő zárak és konzolok olajozását végzik el, valamint új elektromos és adatkábeleket húznak be.

Az űrállomáson kívüli feladatokat a tervek szerint a harmadik, vasárnapra tervezett űrséta során fejezik be. A múlt szombaton kezdett munkálatok célja a még fejlesztés alatt lévő legénységi kapszulák befogadásához szükséges módosítások végrehajtása.

A Nemzetközi Űrállomásnak jelenleg hat lakója van: Wilmore és Virt mellett az olasz Samantha Cristoforetti, továbbá az orosz Alekszandr Szamokutyajev, Jelena Szerova és Anton Skaplerov szolgál fedélzetén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.