Genetikai szelektáció

Örökletes génhibák kiküszöbölve: már jövőre világra jöhet az első háromszülős baba

A brit lordok háza is jóváhagyta kedden azt a törvényt, amely lehetővé teszi a háromszülős embrió létrehozását lombikbébiprogramokban.

2015.02.25 11:28MTI
freedigitalphotos.net/Victor Habbick

A törvény elfogadásával Nagy-Britannia lett a világ első országa, amely engedélyezi embrió DNS-ének megváltoztatását az anyába való beültetés előtt.

A brit parlament alsóháza már február elején jóváhagyta a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy elkerüljék bizonyos súlyos örökletes betegségek átadását a születendő gyermeknek. A lordok házának döntésével megnyílt az út a módszer alkalmazása előtt, az ilyen eljárással születendő első gyermek már jövőre világra jöhet. Szakértők szerint évente csupán egytucatnyi nő kerülhet be a programba az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britanniában évente átlagosan 125 gyerek születik az anya DNS-ében lévő mitokondriális hibából eredő genetikai betegséggel. A most engedélyezett eljárás ezt fogja megelőzni. A mitokondrium a sejteket energiával ellátó sejtszervecske, ha ez hibás, olyan betegségekhez vezethet, mint az epilepszia, szívproblémák, mentális retardáltság vagy izomdisztrófia.

A háromszülős eljárásban a születendő gyerek három ember genetikai állományát fogja hordozni, tulajdonságainak túlnyomó részét a sejtmagban lévő apai és anyai örökítőanyag határozza meg, DNS-ének csupán 0,1 százalékát adja a donor nő.

A módszer ellenzői nem tartják etikusnak a háromszülős embrió létrehozását, azzal érvelnek, hogy léteznek olyan, biztonságos eljárások, amelyek lehetővé teszik, hogy a veszélyeztetett párok gyereke ne szülessen genetikai rendellenességgel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.