Megújuló

A karszalag, ami életet menthet

Ruházat alatt és felett egyaránt működik az a műanyag alapú napelem, ami meg tudja figyelni testünk bizonyos folyamatait, és szükség szerint akár riadóztathat is.

2015.02.25 19:00ma.hu
Forrás: Sakurai Lab. / Someya Lab

Távol-keleti mérnökök nevéhez kötődik az az új, napenergia hajtotta műanyag karszalag, ami képes viselőjének testhőmérsékletét mérni. Beállítható számára egy küszöbérték, ami fölött riaszt, ezzel akár meg is akadályozhatja, hogy az illető hőgutát kapjon. A ruha felett és alatt egyaránt működik, és a hőmérsékleten túl más életjelek mérésére is használható. Például monitorozható vele a szívverés, közölte a karszalagon dolgozó csapat vezetője, a Tokiói Egyetem professzora, Takao Szomeja.

A fenti képen látható karszalag egyelőre egy korai prototípus, vagyis egyhamar nem fogjuk viszontlátni a kórházakban vagy gyógyszertárakban. Azt hivatott demonstrálni, hogy létrehozható egy könnyű és rugalmas, viselhető energiatermelő telep. Ez szembemegy minden, napjainkban alkalmazott, széles körben elterjedt elektronikai megoldással, melyek többnyire merev és nehéz formában jelennek meg életünkben. Márpedig a viselhető elektronika elterjedéséhez alapvetően fontos a rugalmas és könnyű lehetőségek elérhetősége, melyek nem adnak extra súlyérzetet, nem terhelik meg viselőiket.

A japánok által fejlesztett karszalag további érdekessége, hogy áramkörei szénalapú szerves összetevőkön alapulnak. Noha a "szerves elektronika" közel sem olyan hatékony, mint a klasszikus, fémekre és szilíciumra alapuló, a kutatók körében mégis folyamatos az érdeklődés iránta. Ezt az előbbiektől eltérő fizikai paramétereinek köszönheti: könnyen hajlítható és nyújtható, ami ideálissá teszi arra, hogy ruházatba integrálva alkalmazzák.

A szerves elektronika egyébként olcsó és könnyű előállítani. A fenti eszköz is pontosan így, alacsony költségvetéssel készült. A műanyag alapra nyomtatták rá a szükséges komponenseket - egy tintasugaras printerrel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.