Ki drónon száll fölébe, annak térkép e táj

Tudja, hogyan készülnek a modern térképek?

Már nem a műholdasak, hanem az egészen részletes, a legapróbb domborzati viszonyt is ábrázolni képes változatok? Videón mutatjuk meg az érdekes folyamatot, el fog ámulni!

2015.02.25 11:00ma.hu

Forrás: Lian Pin Koh, Flicker CC BY 2.0

Tulajdonképpen hosszú évek óta velünk van a technológia, ami azzá teszi a drónokat, aminek ismerjük őket. Kamerák, távvezérlés, repülőmodellek - mégis, a kereskedelmi jellegű repülő szerkezeteket mindmáig az újdonság varázsa lengi körül. Pedig további bővítésük sem sci-fi, de ha például térképező szoftverrel és útpont-követéssel látjuk el őket, úgy érezhetjük, hogy egyenesen a 21. század második feléből pottyantak ide.

Holott nagyon is jól körülhatárolható, szinte már hétköznapi feladatuk van: pontos, műholdakat nem igénylő térképek készítése nehezen megközelíthető helyekről. Ezzel olcsó, elképesztően hatékony eszközöket kap minden olyan szervezet, amely térképészeti tevékenységben érdekelt.

És hogy milyen eredményeket prezentálnak a drónok? Például ilyeneket; az első az Aibotix terméke:



Ahelyett, hogy megfigyelőeszközökkel ellátott repülővel vagy helikopterrel repülnének el az ominózus terület felett, melyek órabére horribilis összegeket emésztene fel, apró repülő szerkezetekkel végzik el a munkát. Ráadásul a drón irányítójának nem is kell a levegőbe emelkednie, távolról vezérelheti, hogy merre menjen a légi eszköz.

Mire jó egy ilyen légifelvétel-sorozat? Például mindmáig rejtve maradt ásványkincsekre bukkanhat, elhagyott romokat fedezhet fel vagy természeti katasztrófák - például sárlavina vagy árvíz - sújtotta területek térképét aktualizálhatja, megkönnyítve ezzel a mentőcsapatot dolgát.

Sőt, még a veszélyeztetett fajok megőrzésében is segíthet. Például nyomon követheti az elefánthordák és orrszarvúak mozgását, könnyebben megvédhetővé téve az orvvadászok elől ezeket az állatokat. Erre példa a tanzániai drónvállalat, a Bathawk Recon, mely kifejezetten az állatgyilkosságok megakadályozása végett veti be a repülő szerkezeteket:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.