Színkavalkád a vízben

Pszichedelikus utazás a tengeri élőlények világába

Ha a tengerekre gondolunk, elsőként halak, delfinek, cápák ugranak be, pedig a korallok, szivacsok és tengeri csillagok szintén részei ennek az ökoszisztémának. És méghozzá milyen színpompás részei!

2015.02.22 17:00ma.hu

Noha nem a leggyorsabb élőlények a Földön (sőt), a szivacsok és tengeri csillagok azért képesek helyváltoztatásra. Igaz, mindezt meglehetősen lassan teszik, átlagos emberi szem számára felfoghatatlanul visszafogott tempóban. Ám, ha a folyamatot felgyorsítjuk, akkor máris látványosabbá válik a víz alatti világ. Egy újabb remek timelapse videó, mely Sandro Bocci keze munkáját dicséri.

A "...meanwhile..." nevű rövidfilm a vízalatti világ titokzatos, de színpompás részleteit tárja fel. Tengeri csillagok találkoznak, kagylók nyílnak fel, korallok tesznek úgy, mintha lélegeznének. Nézze meg saját szemével, és, ha teheti, kapcsolja be hozzá a hangot is!



Néhány érdekesség
Tudta, hogy a korallok némelyike megnöveli a színükért felelős proteinek termelését, amikor több napfénynek van kitéve? Ahogyan a fehér ember lebarnul, ha napfürdőt vesz, a korallok úgy válnak színpompásabbá több napfény hatására. A rózsaszín és a lila proteinek gyakorlatilag fényvédőként szolgálnak számukra, kiszűrve a fényből azokat a sugárzásokat, amelyek egyébként károsítanák a szöveteikben jelen levő algákat. További részletek erre.

És nem véletlen az sem, hogy a korallok és a szivacsok annyira "jóban vannak" egymással. A színpompás és fajokban gazdag korallzátonyok fennmaradásához szükség van szivacsokra. Mivel a korallok szerves anyaguk csaknem felét kibocsátják a tengervízbe, a zátonyoknak vissza kell szerezniük ezeket a tápanyagokat, hogy beépítsék őket az ökoszisztémájukba. A munka egy részét elvégzik ugyan a baktériumok, ám az általuk termelt táplálék nem tartaná fenn a korall élővilágát. További részletek itt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.