Az ellen nem véd!

Elpárolognak a madarak a naperőművek miatt

Borzasztó sors vár azokra a szerencsétlen szárnyasokra, amik túl közel repülnek egy környezetbarát(nak tartott) naperőműhöz. A legnagyobb veszélyt azonban egy másik energiatermelő létesítménytípus jelenti rájuk.

2015.02.22 07:00ma.hu
Forrás: Wikimedia Commons

Ahogy a világ számos más pontján, úgy az Egyesült Államokban található Nevadában is folyamatosan bővül a napenergiára alapuló erőművek teljesítménye. A környezetbarátnak tartott létesítmény nem fosszilis energiahordozók elégetésével termel áramot, hanem a nap sugarainak hőjét tükrökkel koncentrálja egy központi torony sót tartalmazó tartályára. Az ennek hatására megolvadó ásványi anyag gőzzé hevíti a vizet, ami pedig turbinákat hajt meg - és voila, máris működik a közvilágítás.

A nevadai Crescent Dunes Solar Energy Project márciusban lép teljes üzembe, de már tesztelik a rendszert. Ennek során, január 14-én beindították az energiatermelést is, és minden az elvártnak megfelelően történt. Már eltekintve attól, hogy a tükrök generálta elképesztő hőség miatt több mint 100 madár lelte pokoli halálát az erőmű felett. Beszámolók szerint iszonyatos kínokat állhattak ki szerencsétlen szárnyasok: élve elégtek vagy egyszerűen elpárologtak.

Ennek az az oka, hogy a 110 megawattosra tervezett erőmű tükreinek igen magasra, mintegy 365 méterre kell fellőniük a visszavert napsugarakat, hogy telibe találják a központi tartályt. Ebben a régióban pedig már bőven repkednek madarak - azaz, csak repkedtek. A teszt hat órás időtartama alatt 130 repülő lény halálát rögzítette az esemény felülügyelő biológus. Egy névtelen forrás szerint legalább egy madár fehéren izzóvá vált, majd teljes mértékben elpárolgott.

És sajnos a jelenség nem egyedi. Egy másik naperőmű, az Ivanpah üzemeltetői előtt is ismerős a helyzet, közlésük szerint az energiatermelésnek átlagosan két percenként áldozatul esik egy madár.

Forrás: U.S. News & World Report

Jobb lenne tehát a szárnyasok szempontjából, ha leállítanák a Nap energiáját kiaknázó létesítményeket? Közel sem! Egy 2014-es nemzetközi felmérés szerint még mindig a naperőmű okozza a legkevesebb kárt az élővilágban. Toronymagasan és nagyságrendekkel a fosszilis erőforrásokra alapuló energiatermelő üzemek vezetnek, ennek oka az általuk az állatok szervezetébe jutó és ott felhalmozódó méreganyagok.

Árnyalttá válik azért a kép, ha egységnyi előállított energiához képes mérjük az áldozatul vált madarak számát. Noha ekkor még mindig az utóbbi erőműtípus jelenti a legnagyobb veszélyt (5 halál 1000 MWh-ra vetítve) a szárnyasok számára, a napenergia feljön a második helyre, 3,1 halál / 1000 MWh-s számot hozva. Látszik tehát, hogy létező problémával állunk szemben, amivel kezdeni kell valamit, ahogyan egyre jobban elterjednek az alternatív energiatermelés ezen - madarak számára mindenképp - pokoli formái.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.