Udbina

Űrkikötő és űrközpont épül a szomszédunkban

A svájci Swiss Space Systems (S3) űrcég bejelentette, hogy egy űrkikötővel és kutatóközponttal ellátott űrközpont megépítését tervezi 2020-ig a közép-horvátországi Udbinaban.

2015.02.19 18:47MTI

A tervezetről egy zágrábi bemutató keretében számoltak be.

A tervezett űrközpont a kutatási munkák mellett műholdak föld körüli pályára állításával is foglalkozna, szuborbitális szállító repülőgépek segítségével, de úgynevezett Zero G (azaz nulla gravitációs) repülések végrehajtását is tervezik.

Ezen kívül a cég műholdszállító rendszereket is gyártana Horvátországban.

Danko Bosanac, az S3 horvátországi irodavezetője közölte, hogy hamarosan megkezdik a tárgyalásokat a kormánnyal a szükséges koncessziók és engedélyek megszerzéséről.

A napilapok szerint a horvát védelmi minisztériumnak és a fegyveres erők vezérkarának egyelőre nincs tudomása a tervezett projektről. Udbina területén található a horvát hadsereg egyik légi bázisa, így a tervezett projekt megvalósításához az ő engedélyére is szükség lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.