Rubint tengeris árkány

Tengeri sárkányra bukkantak - a múzeumban

Csak Ausztrália déli partjaihoz közel élnek tengeri sárkányok, nemrég egy új, eddig ismeretlen fajjal gyarapodtak. Az élénkvörös példányra egy múzeumban akadtak rá!

2015.02.19 15:00ma.hu
Forrás: Western Australian Museum

Csikóhalról már bizonyára mindenki hallott, a legtöbb, tengeri élőlényeket bemutató állatkertben található is belőlük néhány példány. Sokkal ritkábbak rokonaik, a tengeri sárkányok: a nagyjából a csikóhallal összemérhető nagyságú állatok közül eddig a közönséges tengeri sárkányt és a leveles tengeri sárkányt ismertük. Csak Ausztrália déli partjainál őshonosak, és noha még nem veszélyeztetettek, közel állnak ahhoz, hogy felkerüljenek a védett fajok listájára.

Nemrég eggyel gyarapodott a kétfős "brancs": a Nyugat-Ausztrál Múzeumban (Western Australia Museum, WAM) akadtak rá egy régen begyűjtött, de egészen mostanáig katalogizálásra váró példány korpuszára. Ez a változat, szemben a másik kettővel, skarlátvörösben pompázik; szöveteinek DNS-elemzésével pedig tudományosan is bebizonyították, hogy külön családról van szó.

A Scripps Institute of Oceanography végzős diákja, Josefin Stiller akadt rá a végül rubin tengeri sárkány névre keresztelt fajtára, miközben a két ismert tengeri sárkány genetikáját kutatta. Miután kiderült az eltérés léte, más múzeumok archívumait is átnézték, és rájöttek, hogy itt-ott akad még belőle konzervált példány.

Egyelőre nem lehet biztosat tudni a színéről. Feltételezések szerint azért skarlátvörös a teste, mert ezzel álcázza magát a mélyebb vizekben, ahol feltehetően él.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.