1826 napnyi Nap

Ilyennek még sosem látta Napunkat!

2.600 terabyte-nyi adat, 200 millió kép, kevesebb mint 5 percben. Ilyen egy csillag, a mi csillagunk működés közben. A Nap, ahogy még sosem láthatta: 8 óránként egy fotóval!

2015.02.18 13:00ma.hu

A Solar Dynamics Observatory (Napdinamikai obszervatórium) amerikai napfigyelő műhold, melyet a NASA a Living With a Star (Élet egy csillaggal) program keretében indított 2010. február 11-én. A műhold fő célja a Nap-Föld rendszer működésének jobb megértése. Sok szempontból a SOHO utódjának tekinthető.

A Solar Dynamics Observatory az első olyan küldetés, ami a Nap változékonysága okait próbálja felderíteni és ennek hatásait a Földre vonatkoztatni. Tervezésekor arra törekedtek, hogy a Föld és annak űrbeli környezetét vizsgálni tudja egyszerre több elektromágneses hullámhosszon, nagy időbeli felbontással, írja a Wikipedia.



Megünnepelendő az elmúlt öt évet, a NASA közreadta a fent látható timelapse videót, melyen napunk elmúlt öt évnyi tevékenysége figyelhető meg. Minden egyes képkocka 8 órának felel meg 2010 és 2015 között, a különböző színek különböző hullámhosszon készített felvételeket ábrázolnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.