Barna alma? Többé nem!

Itt a soha be nem barnuló alma!

Ha nem esszük meg néhány percen belül a kettévágott almát, akkor az elkezd bebarnulni. Jóváhagyták az első olyan - génmódosított - fajtát, melyből hiányzik ez a "képesség".

2015.02.18 09:00ma.hu
Forrás: Okanagan Specialty Fruits

Kezdjük a GMO-tól félők számára legfontosabb információkkal: csak 2017-ben éri el a piacokat a termék, és akkor is csak az USA-ban jelenik majd meg. Az észak-amerikai ország élelmiszerügyi hivatala hagyta ugyanis jóvá az első (két) génmódosított almafajtát, amelynek húsa nem barnul be a levegőn.

Kanadai know-how
Egy kis, kanadai biotechnológiai cég, az Okanagan Specialty Fruits felel a génmanipulált gyümölcs létrejöttéért. A vállalat rögtön két változatot is jóváhagyatott az amerikaiakkal, a Granny Smith és a Golden Delicious fantázianevű almákban akadályozta meg a bebarnulást. A kanadaiak elmondása szerint további fajtákon is dolgoznak, a következő "lebarnulásra képtelen" fajták a Fuji és a Gala lesznek.

A génmanipuláció eddigi legnagyobb hátránya talán az volt, hogy a módosított genetikai jellemzőkkel bíró növények elsősorban a termesztők kedvét hozták meg a "buherált" fajták felkarolásához. Jobb eltarthatóság, nagyobb terméshozam, fokozott ellenállóképesség és így tovább - olyan paraméterek, melyekből a vásárlók nem sokat profitálnak, a farmerek viszont annál inkább. Ezzel szemben cikkünk tárgyai kifejezetten az almakedvelők kedvében járnak azzal, hogy megakadályozzák a nem kívánt esztétikai változást.

Persze napjainkban is lehet olyan almákat kapni - főként az amerikai piacon, előrecsomagolt, szeletelt formában -, melyek nem barnulnak be. Ezeket azonban speciális, antioxidáns szerekkel kezelik, így akadályozva meg a barna szín előbukkanását. Ennek az eljárásnak azonban ára van: a teljes termékköltség akár 35-40 százalékát is kiteheti a kezelés, állítja az Okanagan. A vállalat szerint a génkezelt változatok nem igénylik az antioxidánsokat, azaz akár 30 százalékkal is olcsóbbak lehetnek a gerezdre vágott almák a boltokban, mint a ma kaphatók.

Harc a színekkel
Noha minden bizonnyal ön is találkozott már bebarnult gyümölcshúsú almával, talán nem tudja, mi okozza ezt. Amit bizonyára már megfigyelt, hogy mihelyst a nyers belső oxigénnel érintkezik, beindul a folyamat. Egy enzim áll a háttérben: a polifenoloxidáznak nevezett vegyület reakcióba lép a gyümölcshúsban levő fenolos összetevőkkel, oxidálja őket, és ezt látjuk barnás elváltozásként.

Felismerve a folyamat jelentőségét, az Okanagan biomérnökei úgy manipulálták a gyümölcs génjeit, hogy azok jelentősen kevesebb polifenoloxidáz enzimet termeljenek. Ám ahelyett, hogy egyszerűen kivágták volna a vonatkozó szakaszt a gyümölcs DNS-éből, inkább még többet adtak hozzá. Erre pedig az alma úgy reagál, hogy legtöbbjüket kikapcsolja. Ezzel a levegővel való érintkezéskor jelentkező bebarnulás megszüntethető - azt azonban érdemes megjegyezni, hogy rothadástól továbbra is előjöhet a nem kívánt szín.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.