G299

Virág a világűrben

4500 éve robbant fel az a szupernóva, mely üzemanyagát igen látványosan, virágszerűen szórta szét a világűrbe.

2015.02.15 11:00ma.hu
Forrás: NASA

Az Ia (kimondva: "Egy a") típusú szupernóva a szupernóvák egy alosztálya, szoros kettős vagy többes rendszerekben lévő fehér törpék végső robbanása. A fehér törpék kísérőcsillaguktól - amely többnyire egy vörös óriás- anyagot kapnak. Az idők folyamán több nóvakitörés is előfordulhat, melyek során a felhalmozott gázokból a hidrogén fuzionál és a magfúzió végtermékei visszamaradnak.

Ez a folyamat egészen addig tart, amíg a fehér törpe át nem lépi a Chandrasekhar-határt (a Nap tömegének 1,44-szerese) és a saját gravitációja alatt össze nem roppan. Az ekkor beinduló szénfúzió a csillagot teljesen szétszakítja, így e jelenséget termonukleáris szupernóvának is nevezik. Annak ellenére, hogy e folyamatban relatíve alacsony tömegű csillagok vesznek részt, ezek a legfényesebb szupernóvák.

Ebbe az Ia típusba tartozik a galaxisunkban található G299 szupernóva (pontosabban maradványai), melynek robbanására nagyjából 4500 évvel ezelőtt került sor. Maradványait úgy szórta szét, hogy az űrbeli virágra emlékezteti a szemlélőt. Ennél azonban fontosabb, hogy a NASA Chandra Röntgensugár Csillagvizsgálója segítségével előállított kép lehetővé teszi tanulmányozását, amivel várhatóan többet tudhatunk meg a típus utóéletéről és arról, pontosan miként is következnek be ezek a robbanások.

Az Ia típusú szupernóvák extragalaktikus távolságmérésben betöltött szerepe nagyon fontos: mivel az elfogadott elméletek szerint a robbanás mindig a Chandrasekhar-határ átlépésekor történik, ezért a robbanó csillagok tömege, így a robbanásban részt vevő anyag mennyisége, végső soron a robbanás abszolút fényessége minden esetben megegyező. Így lehetőség nyílik standard gyertyaként történő felhasználásukra igen távoli galaxisok esetében, melyekben robbannak. (forrás: Wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.