Egy igazi kis oázisban élnek

Termeszek állhatják útját az elsivatagosodásnak

Noha egyedül az USA-ban évente 5 milliárd dolláros kárt okoznak, a kis rovarok lehetnek az élharcosai a félsivatagos régiók még kietlenebb pusztasággá válásával szemben.

2015.02.08 19:00ma.hu
Forrás: Robert Pringle, Princeton

Bizonyos termeszfajok nem aprózzák el: akár 9 méter magas fészkeket is képesek építeni. Ahhoz, hogy ezeket az óriási struktúrákat létrehozhassák, mintegy negyed tonna termőtalajt kell megmozgatniuk és megfelelő formában elrendezniük. A sivatagos és félsivatagos vidékeken ez a kialakítás oázisként működik: a talajba fúrt apró járatok jobban megőrzik a vizet és egyéb, növények számára fontos tápanyagokat, mint a környező talaj, így ideális menedéket biztosítanak számukra.

"A termeszvárakon és közvetlen környezetükben hosszabb ideig bírja a vegetáció és lassabban indul hanyatlásnak. Még abban az esetben is könnyebben jelenik meg újra a növényzet, ha az időjárás annyira ellenségessé válik, hogy az a vegetáció ideiglenes eltűnéséhez vezet. Amíg a termeszvárak a helyükön maradnak, az ökoszisztémának jobb esélye van a helyreállásra" - nyilatkozta az állítást megfogalmazó Corina Tarnita, a Princeton Egyetem kutatója.

Tanulmányában az Dontotermes fajt vizsgálta, illetve az elsivatagosodással szembeni ellenállóképességüket, mellyel még alacsony csapadékú környezetben is kitartanak, olyan szituációkban is folytatva életvitelüket, amikor egyáltalán nem jósolható meg a következő esőzés ideje. Mint említettük, a titok a termeszvárak kialakításában, víz- és tápanyagmegtartó struktúrájában rejlik.

"Figyelemfelkeltő tanulmányról van szó, mely arra késztet minket, hogy részletesebben megvizsgáljuk ezeket a rendszereket, mielőtt az ökoszisztémák katasztrofális összeomlásáról kezdenénk beszélni. Mindig szerénynek kellene lennünk modelljeink becsléseit illetően, mert a természet mindig jóval összetettebb, mint ahogyan azt kezdetben elképzeljük" - vonta le a következtetést Jef Huisman, az Amszterdami Egyetem professzora.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.