Csináld magad hangszóró

Hangszóró post-itből

Koncerthangosításra sosem lesz alkalmas a technika, de a házilag gyorsan összedobható eszközzel érdekes hangélményben lehet részünk. Szeretné megcsinálni? Mutatjuk, hogyan kell!

2015.02.01 17:00ma.hu
Forrás: Rafi Letzter

A brooklyni Pioneer Works Center for Arts and Innovation falai között alkották meg azt az igen egyszerű hangszórót, melyet akár ön is megépíthet. Mielőtt azonban felfednénk a konkrét lépéseket, nézzük meg, miért is olyan könnyű elkészíteni!

A hang tulajdonképpen a levegő rezgése, a hangszórók sem tesznek mást, mint az audiojelet hanghullámokká alakítják egy tekercs segítségével, mely mágneses mezővel rezgeti meg a membránt. Ebből következően gyakorlatilag bármilyen, rezgésre bírható felület hangszóróvá alakítható. Azért persze olyan minőséget nem szabad elvárni a barkácsmódszerektől, mint egy Bang and Olufsen márkájú hangfal esetében, de jó szolgálatot tehet akkor, ha semmilyen, hangkeltésre képes professzionális eszközünk sincsen a közelben.

Lássuk akkor, hogyan is kell megépíteni! Először is, le kell csupaszolni egy mágnesezhető drót mindkét végét, nagyjából 5 centiméter hosszan. Ezután a vezetéket körbe kell csavarni egyik ujjunk körül, hogy az egy pofás kis tekercset alkosson. Nagyjából 8 centiméternyit mindkét végén szabadon kell hagyni, majd az ujjunk kihúzását követően ragasztószalaggal rögzíteni kell a tekercset.

Ugyanígy rögzíteni kell egy ritkaföldfémből készített mágnest egy sima felületre, például egy asztallapra. Erre helyezzük a post-itet, olyan módon, hogy az fedelet képezzen a mágnes felett. Rögzítsük a dróttekercset a post-it közepére, majd vegyük kezelésbe az audiokábelt. Csupaszoljuk le az egyik végét annyira, hogy előbukkanjon a külső műanyag burkolat alatti két vezeték - ügyeljünk arra, hogy az "apacsatlakozó" érintetlen maradjon a másik végén.

Ezt követően a szabaddá vált vezetékeket csatlakoztassuk a post-iten ülő tekercs egy-egy végéhez krokodilcsipesszel, a kábel másik végét pedig dugjuk telefonunk audioportjába, és indítsuk el a zenelejátszást. Dőljünk hátra és élvezzük a "kristálytiszta" hangot és legyünk büszkék magunkra: éppen most építettünk alig negyed óra alatt egy működő hangszórót.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.