Ködös észlelés

Isten keze az űrben

Egy nagyon nehezen észlelhető űrbeli objektumot sikerült most egészen részletesen lencsevégre kapni, melynek alakja megdöbbentően hasonlít egy emberi (isteni) kézre.

2015.02.01 09:00ma.hu
Forrás: ESA

Az Európai Déli Obszervatórium (European Southern Observatory, ESO) tette közzé a fenti képet az Isten kezének hívott csillagködről. Nagyon nehezen észlelhető objektum, ezért annyira fontos a Very Large Telescope (VLT) által rögzített felvétel, mert ennek révén többet tudhatunk meg a rejtélyes jelenségről.

A PSR B1509-58 egyébként egy tőlünk nagyjából 17 ezer fényévnyire levő, a Körző csillagképben (Circinus) található pulzár, melyre még 1982-ben akadtak rá az Einstein Röntgenkutató csillagvizsgálóban (Einstein X-Ray Observatory). Nagyon fiatal képződmény, becslések szerint mindössze 1700 éve létezik, ám nem ezért érdekes, hanem környezete miatt.

Egy 150 fényévnyi átmérővel bíró nebulában ül, melyet saját maga formált olyanra, mint ami a képen látszik. Extrém gyorsan pörög a neutroncsillag: másodpercenként majdnem hétszer(!) fordul körbe saját tengelye körül. Eközben energiát "köpköd" ki az űrbe, ezzel pedig átalakította a csillagköd szerkezetét, olyan összetett struktúrát hozva létre, mely emberi szem számára egy nagy, kozmikus kéznek tűnik. Innen származik közismert(ebb) elnevezése is: Isten keze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.