Big bang theory

Még sincs bizonyíték a táguló világyetemre

Az ősrobbanás elméletét tavaly sikerült igazolni, a tudományos világ nagy örömére. Időközben azonban kiderült, hogy az űrszemét "meghamisította" a számokat.

2015.01.31 19:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Forrás: Steffen Richter, Harvard University

Az ősrobbanás (vagy "Nagy Bumm", angolul "The Big Bang") egy olyan tudományos elmélet, mely szerint a világegyetem egy rendkívül sűrű, forró állapotból fejlődött ki nagyjából 13,7 milliárd évvel ezelőtt. A megfigyelések azt mutatják, hogy a világegyetem egy olyan állapotból kezdett tágulni, melyben az anyag és az energia rendkívüli hőmérsékletű és sűrűségű volt. Az ősrobbanás kifejezést szűkebb értelemben arra az időpontra értik, amikor a megfigyelt tágulás elkezdődött - számítások szerint 13,7 milliárd évvel ezelőtt (2%-os pontossággal), írja a Wikipedia.

2014-ben nagy öröm érte a tudományos világot, amikor márciusban csillagászok egy csoportja kijelentette, hogy bizonyítékot talált a kozmikus felfúvódás elméletére. Azonban kiderült, hogy valószínűleg tévedett a Harvard-Smithsonian kutatócsapat. Időközben ugyanis rájöttek, hogy a mérésekre használt BICEP2 eszköz adatait valószínűleg eltorzította galaxisunk csillagpora. A Déli-sarknál található hatalmas távcső így nem bizonyítékot, hanem egy hatalmas adag űrszemetet talált.

De hogyan történhetett a tévedés? Nos, a BICEP2 az úgynevezett kozmikus mikrohullámú háttérsugárzásból (Cosmic Microwave Background, CMB) érkező fényt kutatja, mely a legősibb sugárzás, amit ismerünk - feltételezéseink szerint rögtön az Ősrobbanás után keletkezett. Pontosabban a fény polarizációját, illetve annak örvényeit, az így rögzített mintákat értelmezték félre a csillagászok, azt gondolva, hogy azok a keresett gravitációs hullámok közvetlen leképeződései.

Sajnos a galaxisunk előtt keringő űrpor részecskéi pontosan ugyanezt a mintát tudják produkálni, és ezt a kutatócsapat elfelejtette figyelembe venni. A tévedésre a Planck űrtávcső bukkant rá, a BICEP2 által vizsgált terület alaposabb átböngészésével.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.