Belülről zabálja fel a cuki medvéket

Apró lény tizedeli az óriáspandákat

Egy gyűrűsféregfaj tehet arról a pandapusztulási sorozatról, melynek során komolyan veszélybe kerültek a még szabadon élő kínai példányok.

2015.01.31 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu

Forrás: J. Patrick Fischer

Az óriáspandák vezető halálozási oka jelentősen megváltozott az elmúlt harminc évben. Az 1980-as évek elején tíz elhalálozásból kilencet az éhezéshez lehetett kötni, napjainkban azonban egy parazita bélféreg vette át a szerepet. A Szecsuáni Mezőgazdasági Egyetem új kutatása szerint a Baylisascaris schroederi nevű gyűrűsféreg áll a háttérben.

Ez a parazita felnőtt korában az óriáspandák beleiben él. Elszaporodásával bélelzáródást okoz az állatoknál, ami aztán gyakran komolyabb betegségekhez, nem ritkán halálhoz vezet. A Baylisascaris schroederi tojásai a panda székletével együtt távoznak az állatból. Amint belekerülnek egy új gazdaállat beleibe, ott lárvaállapotba fejlődnek, majd átrágják magukat az óriáspanda testszövetein, belső gyulladásokat és a bélfal sérülését okozva, de nem ritkán a májat és a tüdőt is megtámadják.

Miután végeztek "felfedezőútjukkal" az állat testében, visszatérnek a bélbe és felnőtt állapotba fejlődnek, ami lényegében azzal jár, hogy számos tojást hoznak létre szaporodásukhoz, a folyamat pedig újraindul. A tojások egyébként meglepően ellenállók és akár több évig is életképesek maradnak nedves talajon, arra várva, hogy egy szerencsétlen panda lenyelje őket.

Ebből következően a pandák újra és újra megfertőződnek a gyűrűsféreggel, ez pedig éveken keresztül tartó belső sérüléseket okoz az állatoknak. Populációtól függően legalább az állatok fele fertőzöttnek számít, de vannak olyan régiók, ahol a teljes állomány szenved a Baylisascaris schroederitól.

Sajnos jelenleg nem létezik védőoltás a parazita ellen. Napjainkban a kínaiak féreghajtó-szerekkel harcolnak ellene, mellyel képesek a parányi lények javát megölni. Ám dacára alacsony genetikai változatosságuknak, a férgek némely populációja már továbbfejlődött és ellenállóvá vált az ellenük bevetett szerrel szemben. A vadonban megmaradt mindössze 3 ezer óriáspanda pedig kétségbeesetten várja az emberi segítséget...

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.